фирми продукти
представяме
работа
 
9 скрити опасности, които дебнат у дома

Свикнали сме да смятаме, че опасностите дебнат основно навън, а у дома сме в безопасност. Сменили сте батериите на детектора за дим, съхранявате опасните химикали на недостъпно място, проветрявате редовно за по-чист въздух в стаите и почиствате редовно дома си. Това обаче се оказва далеч не толкова достатъчно за Вашата безопасност, колкото смятате. Из дома се крият още множество опасности, не толкова очевидни и не толкова познати. Вижте няколко от тях, за да се предпазите от рисковете.

9 скрити опасности, които дебнат у дома


1. Рискове в кухнята

9 скрити опасности, които дебнат у дома

Ако често се занимавате едновременно с няколко неща, има вероятност да създадете риск за инциденти. Ако сте разфокусирани в работата си, опитвайки се да свършите с готвенето, миенето и почистването, вероятно ще пренебрегнете важни условия за безопасност и няма да забележите рисковите ситуации. Това е една от основните причини за възникване на домашни пожари. Освен това в объркването си можете да залеете запалената мазнина с вода, което ще разрази още по-голям проблем. Добре е да поставяте капачетата на съдовете, в които готвите храната и да държите аксесоарите, които могат да се запалят далеч от огъня. Дръжте пожарогасител под ръка, за да не направите грешка в паниката си. Добре действа за потушаване на огъня и содата. Трябва да сте внимателни при употребата на всякакви техники, за да не обърнете горящия тиган и да разпространите огъня из кухнята.


2. Рискове за камината

9 скрити опасности, които дебнат у дома

Асоциацията Ви с камина вероятно е уют и топъл източник в студените дни, но ако не се поддържа както трябва, тя може да се трансформира в опасен източник на въглероден окис. Този опасен газ няма мирис, но е токсичен за организма и може да доведе до задушаване. Произвежда се при горене и при стандартните печки и камини газът се придвижва към комина. Ако обаче системата е повредена, въглеродният окис може да се натрупа в помещенията и да причини здравни проблеми. За да се предпазите, поставете детектор за CO на всеки етаж в своя дом и редовно наемайте специалист за проверка на камината и комина.


3. Рискове за банята

9 скрити опасности, които дебнат у дома

Банята не е опасна само заради рисковете от падане и удавяне, но и заради рисковете от ток и отравяне от лекарства и химикали. При къпане винаги изключвайте всички уреди, за да не ги съборите във водата. Монтирайте аксесоари за безопасност върху тоалетната чиния и аптечката, за да нямат достъп малките деца и животните до тях. Не оставяйте къпещото се дете без надзор, за да намалите рисковете от удавяне, падане и натравяне.


4. Рисковете от мухъл

9 скрити опасности, които дебнат у дома

Плесените не се развиват само в кухнята и в хладилника, те са във всички помещения с повишени нива на влага. Влагата в банята, кухнята, мазето може да създаде условия за натрупвания на мухъл, който действа отрицателно на организма, основно на дихателната система. Понякога спорите са скрити да речем зад стените на душа, което ги прави трудни за почистване. За да премахнете плесените трябва да използвате специален препарат, а за да предотвратите появата им нанасяйте водозащитна боя. Важен фактор е и добрата вентилация в помещенията на дома.


6. Рисковете от прозорците

9 скрити опасности, които дебнат у дома

По-ниските прозорци са рисковани за малките деца и животните, тъй като могат да се затворят и да ги притиснат. Дори децата да са недостатъчно високи, за да достигнат прозорците, инсталирайте защитни механизми, които да не позволяват да се отварят без Ваше присъствие. Можете да инсталирате системи за защита на вратите, които също могат да се затворят при течение и да затиснат детето или животното. Завесите, канапите и щорите носят риск от задушаване.


7. Рисковете от радон

9 скрити опасности, които дебнат у дома

Радонът е токсичен газ, който поразява дихателната система. Независимо дали имате нов или стар дом, възможно е да имате проблем с нивата на радона. Той е безцветен газ без мирис и е радиоактивен. Той произлиза от естественото разлагане на урана, намиращ се в почти всички видове почва. Обикновено се движи отдолу-нагоре, т.е. от почвата към горните етажи, като се концентрира в малки дупки и цепнатини. Домовете със силно течение, тези със застоял въздух, домовете с или без мазета – всеки дом потенциално може да има проблем с радона. Проблем могат да са и гранитните плочи. Можете да тествате нивата на радон, а при необходимост да ги намалите. Вижте тук още някои опасни субстанции у дома.


8. Рисковете от мръсотия

9 скрити опасности, които дебнат у дома

Вентилационното оборудване на сушилнята изважда навън горещ въздух от уреда, заедно с косми и мъх от тъканите. Тези субстанции се натрупват с времето и запушват отводите, което повишава рисковете от запалване. Редовно тествайте и почиствайте тези части на сушилнята.


9. Рисковете с басейните


9 скрити опасности, които дебнат у дома

Ако притежавате басейн, дори да не е огромен, обърнете внимание на безопасността. Трябва да ограничите достъпа на малки деца до басейна, като инсталирате ограда. Рискове обаче има и заради пречиствателните системи, тъй като те създават мощна всмукателна сила. Това може да е опасно не само за децата, но и за възрастните, особено ако се захване бански или коса. За да не се създават условия за инциденти, изключвайте системите при къпане.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за почистване, идеи за дома, домашна среда

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg