фирми продукти
представяме
работа
 
7 навика на успешния градинар

Независимо дали сте опитни градинари или се занимавате с двора си само когато имате време, специалистите са обособили седем основни правила,  на които според  тях се дължи успешният опит на добрите градинари.

 7 навика на успешния градинар


1. Правете подхранващи смеси от природата


Природата дарява своите богатства и не изхвърля нищо на вятъра. Няма да са Ви нужни пари, за да правите подхранващи смеси от природни ингредиенти, които можете да намерите в градината и дома си. Само трябва да си направите труда да ги съберете и съхраните, за да подхраните  растенията си. Отделете кошче за органични отпадъци в кухнята, където да събирате остатъци от хранителни продукти – изхвърлените там съставки могат да се използват за  растенията. Събирайте сухите листа и  прясно окосената трева, и ги оставете да се  трансформират в естествена подхранваща смес. Добре е предварително да ги накълцате на ситно.

 7 навика на успешния градинар
2. Използвайте подхранващи смеси

Освен да създавате подхранващите смеси, нужно е  да ги използвате. Разхвърляйте сместа  покрай растенията, за да достигнат веществата до корените им. Смесете ги с почвената смес в  саксиите, за да подобрите качеството й. Добавете ги към изтощените сектори на градината си, където почвата е твърде суха и бедна на вещества, например заради прекомерно използване на химически ингредиенти.  Напролет подхранете ливадите с малко от направените смеси, а  наесен ги  зазимете, за да предпазите корените на тревата. Малко вероятно е да прекалите с количеството подхранващи смеси.


3. Засаждайте растенията в широки лехи


Добре е да засаждате растенията  на такова разстояние, че те да могат да  се развиват нормално, но и да не образуват твърде редки лехи. По този начин ще се намалят рисковете от появата на бурени, ще се спести вода, а структурата на почвата се подобрява заради концентрираното отделяне на органични материали. Отделете лехите с оградки или ги оформете на височина. Така спестявате време,  намалявате разходите и създавате ред.

4. Използвайте мулч

 7 навика на успешния градинарТака нареченото "мулчиране" е един от най-важните начини за поддържане на здрави растения  в градината. Мулч е материал, покриващ почвата около растенията, за да се запази влагата в почвата.  Мулчът може да намали растежа на плевелите, да поддържа благоприятна почвена температура, да предотврати ерозията на почвата и да предпази стеблата на растенията.  За мулчиране можете да използвате органични материали - прясно окосена трева, сено и слама, сухи листа, дървесна кора, дървени стърготини, чакъл и прочее.


 5. Подхранвайте почвата, не самите  растения

Подобно на животните, растенията поемат веществата от храната по начин, който зависи от вида на хранителните смеси. Да добавите огромни количества подхранващи смести, като смятате, че по този начин  си спестявате работата за месеци напред, е грешна стратегия за дългосрочна грижа за растенията. Здравето на всяко растение зависи от кореновата му система и нейното състояние. Тя пък зависи от водата, въздуха и  състоянието на почвата. Под въздействието на  гъбите, бактериите и насекомите, органичните отпадъци се превръщат в храна за растенията, затова трябва да се грижите  за  доброто състояние на тази храна.


 7 навика на успешния градинар6. Споделяйте с другите своето богатство

Ако разполагате с хубави семена, споделете ги със съседите или приятели. Те вероятно ще направят същото, като по този начин ще спомогнете богатството на своята градина, без да харчите пари. Разменяйте разсад и семена за зеленчуци, плодове, билки и прочее, като се консултирате с този, който Ви ги подарява за условията, при които растенията виреят. Опитните градинари, които произвеждат допълнително продукция знаят, че е по-добре да се разнообрази реколтата, като се обменят продукти. Ако пък нямате възможност да обработвате даден участък от градината си, споделете го със съседите, които  могат да го използват за своите растения. Ако пък разполагате  с еднородни материали за подхранващи ингредиенти, можете да ги размесите с тези на съседи или приятели.


 7. Градинарствайте с удоволствие

Според опитните градинари растенията се развиват по-добре, ако се отнасяте към тях с любов, грижите се с удоволствие и им говорите.  По този начин ще упражнявате своето хоби в хармония с природата и ще  сте още по-удовлетворени.

Източник: thedailygreen.com







Няма коментари


ключови думи
полезни съвети, идеи за градината

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg