фирми продукти
представяме
работа
 
8 хитри съвета за проблемите у дома

Всеки се сблъсква с разнородни проблеми в дома си, които гълтат време и средства, особено ако се налага да се обърнете към специалист. За да спестите пари, има няколко трика, с които да решите сами някои от най-честите проблеми в дома си и да подобрите неговото състояние.


Поправете скърцащите настилки

8 хитри съвета за проблемите у дома

Ако някой от секторите на паркета Ви скърца, поправете го с малко пудра от талк. Поръсете обилно от пудрата върху засегнатите части и разнесете с четка, за да запълните свръзките между детайлите на паркета. Излишъка от талк съберете с лопатка и изхвърлете. За по-тесни пролуки можете да използвате графитен прах, който се продава в тубички.


Разтворете минералните наслоявания

Почистете главата на душа, вместо да я заменяте с нова. Ако водата започне да излиза все по-трудно, вероятно отворите на душа са се запушили частично. Отвинтете главата и я накиснете за няколко часа в разтвор от равни части оцет и вода. Изплакнете и завинтете отново. Ако пък главата е толкова стегната, че не може да се демонтира, напълнете с разтвора полиетиленово пликче и го завържете за душа с няколко ластика, така че предната част да е потопена.


Премахнете рисунките от стените

8 хитри съвета за проблемите у дома

Ако детето Ви е изрисувало стените с флумастери или пастели, опитайте да ги изчистите с малко обикновена паста за зъби, за да си спестите разходи и усилия по пребоядисване. Използвайте пастата, която обаче трябва да е бяла и не под формата на гел, като я нанесете на оцветените места с парцалче. Изтъркайте рисунките, докато изчезнат и почистете с чиста кърпа. Пастата за зъби можете да използвате и за лъскане на потъмнели аксесоари от сребро.


Разхлабете затегнатите кранчета


Ако някой от крановете в банята е заял, разхлабете го с малко смазка (смазващо масло под формата на спрей). Напръскайте маслото върху свръзките, избършете с кърпа и нагрейте със сешоар, докато затоплите смазката. Високите температури ще разширят метала и така ще освободят крана. По същия начин можете да разхлабите заяли или замръзнали винтове.


Почистете петната от храни от кухненските плотове


8 хитри съвета за проблемите у дома

Ако сте изцапали с храни плотовете в кухнята от естествен камък, почистете ги с лапа от брашно и кислородна вода или перхидрол. Смесете ингредиентите на каша и нанесете върху петната. Покрийте с найлон и оставете за 12 часа. Изтъркайте петната, избършете с чист парцал и измийте. Лапата можете да използвате и за почистване  на подови настилки от камък и бетон.


Не купувайте уред за издухване на листа


Ако имате градина или двор у дома или на вилата, вероятно имате проблеми с почистването на сухите листа и поддръжката на ливадата. Макар да има специални уреди, които издухват листата и ги събират на купчини, а друг уред ги накълцва на ситно, опитайте да свършите тази работа с обикновена косачка. Настройте я на най-високо ниво на косене и минете върху тревата. Уредът ще накълца листата и тревата, като по този начин ще ги използва за подхранване на ливадата.


Монтирайте душ таймер


8 хитри съвета за проблемите у дома

Ако монтирате на душа си таймер, той ще изключва водата автоматично за заложеното време. Така можете да намалите времето за взимане на душ наполовина и ще се мотивирате да използвате по-малко ресурси. Това ще спести от сметките Ви за вода и загряване на водата, а и ще намали рисковете от появата на мухъл в банята. Още повече, че дългият душ дехидратира кожата и я прави опъната и суха.


Увеличете ефикасността на своята камина

Увеличете ползата от горенето на дърветата в камината си, като поставите под тях метална решетка. Скарата ще повдигне от пода на камината дърветата и ще подсили циркулацията на въздух, за да горят те по-добре. Ако поставите специална рефлекторна повърхност в задната част на камината, топлината ще се отразява и ще остава вътре в помещенията, без да се пропива в конструкцията на сградата.


Източник: thisoldhouse.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, полезни съвети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg