фирми продукти
представяме
работа
 
Почистване за тъканите у дома

Независимо дали става въпрос за дрехи, тапицерия или аксесоари, при почистване на тъканите в дома си трябва да се съобразяваме с техния вид. Вижте как най-лесно да почистите материите в своя дом, в зависимост от типа на нишките.


Как да почиствате памучни тъкани


Почистване за тъканите у дома

Създадени от фибрите на пухкавите топчици на памука, тези тъкани обикновено са обработени с вода предварително. Това се налага, тъй като от действието на водата техните нишки набъбват, особено ако тя е с висока температура. Това води до свиване на материята. Добре е да ги накисвате предварително, а изпирането е хубаво да бъде със студена или не много гореща вода – до 30- 40 градуса температура. Използвайте универсален перилен препарат и не изпъвайте тъканите при прането и при сушенето.


Как да почиствате синтетика

Почистване за тъканите у дома

Аксесоарите от полиестер, няайлон, спандекс (еластан), акрил и ацетат няма да се свият при прането, а освен това са доста устойчиви на петна на водна основа. Тези тъкани обаче образуват статично електричество и могат да се намачкат перманентно, ако ги пуснете на висока температура в сушилнята. Затова перете ги с топла вода и обикновен перилен препарат, и ги сушете на въздух или при ниска до средна температура.


Как да перете вълнени тъкани

Почистване за тъканите у дома

Вълнените тъкани от всякакъв вид – козя, камилска, овча и прочее, обикновено са много издръжливи и пазят топло през зимата, и хладно през лятото. Изпрани или накиснати в гореща вода, обаче, те се свиват, затова при пране използвайте само студена и топла вода. Добре е да ги изпирате на ръка с мек препарат за пране и да ги оставите да се изсушат на въздух.


Как да перете коприна

Почистване за тъканите у дома

Естествената коприна се прави от протеинови нишки, произвеждани от ларвите на пеперуди и е деликатна, но много нежна материя. Тя е издръжлива и скъпа, затова трябва да се пере много внимателно, на ръка, с мек препарат за почистване. Водата, която използвате, трябва да е студена или съвсем леко топла. Изпраните аксесоари оставете да изсъхнат на въздух.


Как да почиствате изкуствена коприна

Почистване за тъканите у дома

Изкуствената коприна се прави от дървесен материал, обработен с химикали. Тя пази хладно през лятото и е много приятна на допир. Заради своя произход, тя се счита за полусинтетична тъкан. При неправилно пране тъканите от изкуствена коприна могат да размажат цветовете си, да се свият или да се повредят. Добре е да изпирате на ръка в студена вода с мек перилен препарат, и да оставите да съхнат на въздух, без да използвате сушилня.


Как да перете ленени тъкани

Почистване за тъканите у дома

Подобно на памука, ленът също набъбва под въздействието на водата - колкото е по-висока температурата на водата, толкова повече набъбват тъканите. Добре е предварително да накисвате аксесоарите от лен, без да ги изпъвате при прането или при простирането. Ленените тъкани се намачкват много лесно и трябва да се гладят преди употреба. Добре е да ги перете ръчно с не много топла вода и мек препарат, и да ги оставите да съхнат на въздух.



Източник: realsimple.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, полезни съвети, почистване на тъкани

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg