фирми продукти
представяме
работа
 
10 неща, които можете да направите, за да пестите вода

Сладката вода на Земята застрашително намалява, като на места по света са достигнати критични нива на недостиг на прясна вода. Проучвания сочат, че консумацията на вода в световен мащаб се удвоява на всеки 20 години. Употребата на ценната течност не се изчерпва само с нуждите за домакинствата, но и при производството на стоките, които купуваме. За да пестите водата – от екологични и икономически съображения, можете да направите някои промени в ежедневните си дейности – от взимането на душ до поливането на ливадата пред дома си. Ето няколко съвета в тази насока.

10 неща, които можете да направите, за да пестите вода

1. Поливайте ливадата си сутрин или вечер
Ако поливате градината или ливадата си към обяд, особено в горещите дни, водата няма да стигне до корените на растенията, а ще се изпари от горещината. Процентът на загуби на вода достига до 14%. Ако поливате рано сутрин или при залез слънце, водата ще се просмуче до корените, където всъщност е нужна, и ще спестите около 300 литра вода седмично. Според изследванията на американски учени, ако всички собственици на ливади спазят това правило, годишно ще се спести толкова количество прясна вода, девет пъти повече от годишните валежи над Сиатъл – град с влажен океански климат, в който дъждовните дни са средно 226.

Друго нещо, което можете да направите, за да спестите вода в градината си, е да засадите растения, издръжливи на суша, които не изискват често напояване – сукулентни растения и издръжливи храсти. Стремете се да не поливате повърхностно – водата трябва да достигне до корените на растенията. За целта можете да поставите празна консервна кутия върху поляната – когато тя се напълни, значи сте осигурили на ливадата достатъчно количество, без да хабите излишна вода.
 
2. При поливане използвайте маркуч, не пръскачка

За да намалите употребата на питейна вода за градината, използвайте дъждовна вода, събрана в големи съдове, поставени навън. През зимата можете да използвате разтопен сняг за стайните растения. Що се отнася до начина на поливане, маркучът е по-трудоемкият, но по-ефикасен начин да осигурите вода на растенията си. Според проучванията той използва два пъти по-малко вода и спестява средно 47 000 литра годишно за домакинство. Можете да помогнете на градината си да запази за по-дълго влагата в корените, като създадете пласт от дървесни стърготини и органични смеси около растенията – той ще ги предпази от загуба на вода.

10 неща, които можете да направите, за да пестите вода

3. Използвайте по-ниска програма на миялната машина

Въпреки разпространеното мнение, миялната машина невинаги трябва да се използва със стандартните настройки или да плакнете съдовете предварително. Ако използвате по-лека програма съдовете Ви ще бъдат също толкова добре почистени, но ще спестите над 50% от употребата на вода. За година всяко домакинство може да спести по този начин средно по 11 000 литра прясна вода.

4. Не използвайте тоалетната чиния като кошче за смет
Всеки път, когато изхвърлите фас или друг неорганичен отпадък в тоалетната чиния, Вие не само замърсявате водата в канализацията с изкуствени замърсители, но и хабите между 19 и 26 литра вода. Вместо това използвайте кошчетата за смет, като е най-добре да събирате отпадъците разделно. За да спестите вода, можете да направите проверка на тоалетното казанче срещу течове – за целта сипете в него малко боя за храни. Ако след няколко минути до половин час боята се появи в чинията, значи трябва да направите поправка на казанчето. Повечето части са евтини и се сменят дори от непрофесионалисти, но този ремонт ще Ви спести пари от сметките за водата.

5. Купувайте стоки от рециклирана хартия

Продуктите, създадени от рециклирана хартия са употребили за производството си по-малко вода, отколкото тези от първичен материал. Ако Вашето семейство, например, използва по четири-пет ролки тоалетна или кухненска хартия на седмица, то индиректното спестяване на вода при избор на рециклирани продукти е годишно около 2400 литра.

10 неща, които можете да направите, за да пестите вода

6. Инсталирайте водоспестяващ накрайник на душа
Специалните водоспестяващи накрайници спестяват количествата използвана за къпане вода наполовина, без да създават неудобство. За един 5-минутен душ на ден, например, спестената вода за година е около 17 000 литра. Освен това пестите ресурси за нагряването на повече вода. Стремете се да взимате по-кратки душове, като избягвате разточителните вани.

7. Не хабете вода при ежедневните грижи
Докато си миете зъбите, бръснете се или се сапунисвате, спирайте водата. Вместо течаща вода, можете да използвате чаша или да напълните мивката, за да почиствате бръснача. Вместо да оставяте водата да тече, докато миете съдовете, напълнете кухненската мивка и ги сапунисвайте в нея. При измиване на зъбите, например, се хабят без нужда над 15 литра прясна вода. За година можете да спестите над 10 000 литра вода. Според учените, ако всички домакинства в САЩ започнат да пестят вода по този начин, спестената течност ще надмине четири пъти годишното количество вода на река Мисисипи – втората по дължина река в Северна Америка, след Мисури.

10 неща, които можете да направите, за да пестите вода

8. Носете си вода

Вместо да купувате всеки ден шише с вода, носете си от вкъщи. Това не само ще подейства добре на здравето Ви, но и ще Ви спести пари. Освен това ще спестите прясна вода от природата, необходима за производството на бутилките – по 7 литра вода за всяка. Макар да са по-тежки, стъклените бутилки са по-полезни за здравето ви, тъй като пластмасовите бутилки могат да отделят във водата вредни токсини. Ако пък пиете твърде много вода, поне купувайте по-големи разфасовки и ги дръжте в офиса си, за да си наливате. От пестенето на пластмасови бутилки, можете да спестите годишно над 2000 литра вода.

9. Пълнете догоре миялната и пералнята
Автоматичните миялни и перални трябва да се пълнят за употреба, за да се спести вода. Повечето производители на миялни машини препоръчват да не плакнете предварително всички съдове, за да спестите вода, освен ако замърсяването не е голямо. При пране, не използвайте допълнителното изплакване преди или след прането без нужда – само при много замърсени дрехи. При избор на нов уред, предпочитайте такива с енергиен клас А, които пестят енергия и вода, и ще възвърнат допълнителните средства, вложени при покупката, в дългосрочен план.


10. Проверявайте редовно за течове тръбопроводите и кранчетата

Макар и минимални, течовете по тръбопроводите и кранчетата могат да натрупат много литри изхабена вода – над 75 литра на ден. Проверявайте периодично дома си за течове и ги поправяйте своевременно. Като предварителна мярка можете да изолирате тръбите, които са извън дома Ви – това ще намали рисковете от замръзване и спукване, както и ще запази за повече време температурата на сгряната вода, тоест ще Ви спести от сметките за енергия.


Източник: realsimple.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, полезни съвети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg