фирми продукти
представяме
работа
 
Изкуството да живееш цветно

Архитектите Питър Стамбърг и Пол Афериат създават семпла, но много цветна и разчупена сграда от две части, която се намира на малкия остров Шелтър, в Лонг Айлънд, Ню Йорк. Сградата е разположена сред дървета и зеленина, върху полянка, скрита от погледите.


* Архитектурното дуо Стамбърг – Афериат създават сградата за себе си – конструкцията от две части е замисляна с години, за да се избистри идеята и да се изпипат детайлите. Целта е да се създаде дизайн, който да отразява същността и характера на двамата творци, да изразява възгледите им и да ги допълва. Резултатът е малка и цветна резиденция с площ 100 кв.м, сгушена уютно сред дърветата, която е скрита от улицата чрез стени от алуминий, боядисани в ярки цветове.

Изкуството да живееш цветно


* Частична стена от гофриран алуминий, боядисан в коралово червено, разделя визуално и тематично всекидневната от кухнята. Стените откъм двора представляват огромно остъкление с метална рамка, като повечето прозорци са от матирано стъкло. Всекидневната е обзаведена с висяща метална камина в сребристо, монтирана директно за тавана. Интериорите са цветни и свежи – те съчетават коралово, сиво, цвят лайм и бонбонено розово. Макар цветовете да са ярки, обаче, палитрата не изглежда кичозно или безвкусно.

Изкуството да живееш цветно


* Поликарбонатните стени, рамкирани със стомана, създават абстрактна гледка към градината. Всекидневната е обзаведена семпло, но ефектно, а палитрата включва бяло, бежово, жълто и няколко щриха в яркочервено. Двойният модул на канапето осигурява предостатъчно място за сядане, а нестандартният фотьойл до полилея разполага със странични облегалки, на които могат да се поставят книги, напитки и храни. Целият сектор за отмора е обособен визуално с меко килимче в бяло.

Изкуството да живееш цветно


* Разпределени в две отделни, но свързани помежду си конструкции, помещенията са отделени едно от друго по-скоро визуално, отколкото физически. В двете сгради няма вътрешни врати, а само частични стени и паравани от гофриран метал. Ето и разпределението на помещенията в двете конструкции.

1. Всекидневна / Трапезария (общи помещения)
2. Кухня (общо помещение)
3. Спални (отделни помещения за двамата архитекти)
4. Плувен басейн

Изкуството да живееш цветно


* Специфичната конструкция на покрива напомня крилата на пеперуда. Той е силно издаден напред и покрива външния кът за хранене. Свежите нюанси създават настроение, особено в слънчевите летни дни, когато ярките лъчи се отразяват върху водната повърхност на басейна и образуват слънчеви зайчета върху повърхностите.

Изкуството да живееш цветно


* Наклонените стени на двете сгради сякаш не докосват земята, а се носят над нея. Те са оцветени в разнообразие от ярки нюанси, вдъхновени от природата и най-вече от цветовете на есенните листа по заобикалящите ги дървета – яркожълто, оранжево, зелено и червено, допълнени от наситено синьо и розово. Вечер яркото интериорно осветление кара двете къщички да изглеждат като малки кутийки сред дърветата, в които са поставени ярки чаени свещи – светлината прозира през матираните стъкла на прозорците и меко се разпръсква настрани.

Изкуството да живееш цветно


Източник: architecturaldigest.com







Няма коментари


ключови думи
интериор, обзавеждане, архитектура, всекидневна, кухня

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg