фирми продукти
представяме
работа
 
10 вдъхновяващи екстериора без тревни площи

За да бъде красива ливадата, тревата в нея трябва да е свежа, гъста и добре поддържана. Има обаче места, на които тревните култури виреят трудно или изискват твърде много грижи. Независимо дали проблемът е горещият климат или целодневната сянка, за него има решение – екстериорен дизайн, оформен без трева. Вижте няколко подобни екстериорни решения.


1. Кръгло дворче от чакъл


10 вдъхновяващи екстериора без тревни площи

Неголямото дръвче – чинар е фокусна точка на този симпатичен двор, около която са подредени останалите елементи в екстериора. Дворчето е с настилка от ситен чакъл, а около него е изградена не много висока каменна стена, която го отделя от лехите с растения. Растенията пък са подбрани така, че да не скриват красивата панорама, която се открива от семплото кътче за сядане под чинара. Основен акцент в цветните лехи са няколкото вида орнаментни треви, падащи като фонтан от зеленина, както и няколко нискорастящи видове, засадени около оградката. Меките извивки на формите създават един органичен и ненатрапчив дизайн, който сякаш се слива с природата.


2. Декоративни треви


10 вдъхновяващи екстериора без тревни площи

Различните видове декоративни треви се различават съществено от стандартните тревни култури – те са много по-издръжливи на слънце и засушаване, по-високи са, а основното им предимство е тяхната форма. Най-често използваните видове декоративна (орнаментна) трева притежават високи и гъвкави снопчета, които се спускат към земята под формата на фонтан. За да не изглеждат лехите с растения рехави, между тревите е насипан тънък пласт ситен чакъл. Покрай павираните пътечки пък са засадени млади дръвчета и са поставени огромни саксии с растения.


3. Зелен килим от растения


10 вдъхновяващи екстериора без тревни площи

Чудесна алтернатива на тревата са нискорастящите растения, които постепенно образуват плътен зелен килим. Тук например зеленината обгръща не само лехите с растения отстрани, но и пространствата между големите павета на пътечката. Няколко гладки камъка, поставени сред зеленината, пък обединяват визуално всички елементи в екстериора.


4. Стилен и компактен заден двор


10 вдъхновяващи екстериора без тревни площи

Красив и компактен, този двор е оформен с лесни за отглеждане растения и лесни за поддръжка материали. Настилката е от дървени дъски, като секторите са оформени на етажи. В долната част са разположени удобно канапе и няколко плетени столчета, а в горната – столчета и малка масичка. Около така оформените места за сядане са засадени нагъсто лехи с растения, подбрани с различна височина и текстура – декоративни палми, екзотични видове и нискорастяща зеленина. Двете огради – тръстикова и каменна, пък създават уединение в това иначе компактно дворче.


5. Растителност на етажи


10 вдъхновяващи екстериора без тревни площи

Малкото дръвче на гинко билоба, орнаментните треви и високите растения създават истинска феерия от зеленина във височината на екстериора. Разнообразието от текстури и цветове пък компенсира липсата на тревни площи. Към лехите са добавени и няколко растения в саксия, които лесно могат да бъдат преместени, за да се промени дизайна на градинката.


6. Полупустинна градина


10 вдъхновяващи екстериора без тревни площи

Създадена върху полупустинен терен, на който малко растения виреят нормално, тази семпла градинка залага на ефектен дизайн с умело подбрана зеленина. Стълбите и ниското заграждение са изградени от каменни плочи в пясъчна охра, а около тях са оформени лехи от нискорастящи орнаментни треви и растения, както и издръжливи на суша сукуленти. Дизайнът се развива и във височина, благодарение на няколко полупустинни храста и на огромното дърво, засадено точно пред къщата.


7. Лесен за поддръжка двор


10 вдъхновяващи екстериора без тревни площи

Очарователната и семпла каменна пътечка лъкатуши между настилката от ситен чакъл и свежите лехи със зеленина. Растенията са подбрани така, че да не изискват много грижи и влага, но това по никакъв начин не накърнява ефектния им дизайн, тъй като те са разположени етажирано. Нискорастящите видове запълват празните пространства между по-високите растения, като по този начин компенсират липсата на тревна растителност.


8. Лесни за отглеждане треви


10 вдъхновяващи екстериора без тревни площи

Ако все пак държите да оформите край къщата или вилата си тревни площи, изберете такъв вид трева, която не изисква толкова много грижи, колкото да речем стандартният райграс. Информирайте се в специализираните магазини за сортови семена кои от тревните видове, за които е достатъчна влагата от дъждовете, могат да виреят при условията във Вашия район.


9. Близо до природата


10 вдъхновяващи екстериора без тревни площи

Един истински оазис сред природата – очарователно дворче с малка рекичка и изкуствен водопад, край който са подредени различни по големина камъни. Около рекичката са оформени високи лехи със зеленина и нискорастящи дръвчета, като между растенията е насипан тънък пласт ситен чакъл.


10. Компактен зелен двор


10 вдъхновяващи екстериора без тревни площи

Тук дизайнът залага на обособяването на няколко сектора – макар и малък, дворът е разделен визуално чрез умело подбрани растения с различна височина, както и чрез дървени решетки – паравани. Вместо трева, настилката представлява дебел пласт от ситен чакъл. На няколко места лехите са оформени на височина, като са повдигнати върху дървена основа.


Източник: sunset.com







Няма коментари


ключови думи
градина, двор, екстериорен дизайн, екстериор, идеи за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg