фирми продукти
представяме
работа
 
Гореща лятна градина

Дизайнерката Сюзън Шифър доказва, че горещият климат не може да бъде пречка за създаване на чудесна градина в задния двор. Тя използва издръжливите на засушаване и високи температури сукулентни растения, за да оформи тази гореща, но свежа градина пред дома си в Сан Диего – град в слънчева Калифорния, съвсем близо до мексиканската граница. Освен всичко останало, дизайнерката препоръчва сукулентните растения като едно от най-сериозните защитни средства за градината срещу пожари, заради високото количество на влага в тях.

Гореща лятна градина


* Ето как е изглеждала къщата преди дизайнерката да оформи градината. Теренът е почти гол, само с няколко дръвчета. Сградата е оформена в т.нар. adobe стил – така някога са се правели къщите от глина и кирпич, за да поддържат хладина при високите температури в горещите летни дни. Тъй като Сан Диего се намира много близо до Мексико, този стил архитектура при строеж на къщите е доста популярен.

Гореща лятна градина


* Фасадата на къщата и екстериорът са оформени в типичен югоизточен стил. Изчистените линии на сградата балансират визуално богатството на извивки и множеството ниши, оформени около постройката.

Гореща лятна градина


* Няколко глинени съда, изработени от мексикански занаятчии, украсяват лехите покрай пътечката към входа. Те са аранжирани между растенията, така че да се показват само частично и да създават повече интерес в екстериора.

Гореща лятна градина


* Просторната закрита веранда служи като полуекстериорно помещение за отмора и среща с приятели. Тя включва огромна вградена камина, както и плетени мебели със семпъл дизайн. Цветовата палитра е изградена чрез пясъчни нюанси и неутрални бежови тонове. Аксесоарите са използвани пестеливо, но ефектно.

Гореща лятна градина


* Каменната пейка по сенчестото чаено дърво е оформена в рустикален стил, а зад нея е монтирано семпло фонтанче със сфера. Встрани от пейката са засадени лехи със сукулентни растения, оформени на етажи.

Гореща лятна градина


* Стените на къщата, обагрени в нежно розово, са чудесен фон за екстериорните аксесоари от ковано желязо, каквато е например тази старинна лампа. До вратата пък е оформен кът с разноцветни растения, сред които е монтирана кокетна чешмичка.

Гореща лятна градина


* Дизайнерката е не само чудесен художник, но и отличен градинар. Встрани от къщата е оформена ниша, водеща към закритата веранда, заобиколена от свежи растения.

Гореща лятна градина


* Една от оформените край стените на фасадата групички растения.

Гореща лятна градина


* Сред лехите и дърветата в градината са оформени множество тесни пътечки от каменни плочи, по които посетителите могат да стигнат до различните части на градината. На фона на полупустинния пейзаж наоколо, тя изглежда като глътка свеж въздух сред горещината.

Гореща лятна градина


* Дизайнерката е подбрала сама детайлите в екстериора – наред с ефектните керамични съдове сред лехите, тя е поставила и няколко интересни детайла от ковано желязо, монтирани върху фасадата.

Гореща лятна градина


* А ето и схема на цялостния градински план – от него се вижда как градината заобикаля къщата от всички страни, оформяйки своеобразна зелена мантия около нея. Залесени са не само градината и задния двор, но и нишите, оформени във фасадата на сградата.

Гореща лятна градина


* Едно от използваните растения е разновидност на алоето (Aloe striata), чиито ярки цветове добавят наситен нюанс в иначе неутралната палитра.

Гореща лятна градина


* Пурпурно-розовите нюанси на ешеверията (Echeveria 'Afterglow') играят ключова роля в екстериора – растението е един от най-ефектните акценти в дизайна.

Гореща лятна градина


* Обикновеният див чесън (Tulbaghia alliacea) също цъфти в красиви цветове, обагрящи иначе скучната цветова палитра със своите наситени люлякови оттенъци.

Гореща лятна градина


* Едно от най-разпространените сукулентни растения – еониумът (Aeonium), грее под слънчевите лъчи с ярките си зелени, оранжеви и жълти нюанси. Много издръжливо на горещините, растението сякаш имитира цветовете на залеза над пустинята.

Гореща лятна градина


* Електриково-пурпурните листенца на бугенвилията (Bougainvillea) изглеждат като цветни светлинки върху свежата зеленина. Сред ярко обагрените листа пък могат да се видят дребни бели цветчета.

Гореща лятна градина

Източник: www.traditionalhome.com







Няма коментари


ключови думи
градина, екстериор, растения

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg