фирми продукти
представяме
работа
 
Как да изградите павирана пътечка

В градината, пред дома или на вилата, можете да инсталирате сами тази лесна за направа кокетна пътечка.

Как да изградите павирана пътечка


Необходими материали:


* готови бетонови павета с желаната форма и размери
* чакъл
* пластмасов кант за пътеки + метални колчета за монтаж (по желание)
* едър пясък за основа
* фин пясък
* канап + дървени колчета за измерване
* тебеширен прах (по желание)
* лопата
* инструмент за трамбоване (пачи крак)
* гребло
* дървена дъска с дължина, колкото е ширината на пътечката
* гумен чук
* нивелир
* груба метла


Инструкции:


Стъпка 1: Изберете с каква ширина искате да бъде пътечката и маркирайте началото й с две колчета – по едно във всеки ръб по ширина. Завържете за колчетата парче шнур и го изпънете добре. Забийте няколко колчета и по дължината на пътечката, следвайки всички извивки, ако има такива. Завържете между колчетата парчета шнур, така че да обособите бъдещата пътечка. Ако желаете, можете да оформите по-ясно границите, като насипете по периферията малко тебеширен прах.

Как да изградите павирана пътечка


Стъпка 2: Използвайте лопатата, за да почистите растенията, тревата и отпадъците, попаднали в границите на пътечката. След това оформете корито с дълбочина 15-ина сантиметра, като се водите от зададените преди това граници. Стандартното разпределение във височина е: 5 см. чакъл, 5 см. пясък и няколко сантиметра за паветата. Можете да оформите дъното на така създадения канал леко под ъгъл, за да увеличите дренажа. Изсипете чакъл в количество, достатъчно да се оформи 5-сантиметров слой и трамбовайте.

Как да изградите павирана пътечка


Стъпка 3: Ако ще използвате пластмасов кант за пътеки, сега е моментът да го монтирате. Поставете го по ръба на пътечката и го застопорете с метални колчета (шипове).

Как да изградите павирана пътечка


Стъпка 4: Напълнете коритото на пътеката с едър пясък, като изчислите дебелината на пласта така, че да остане място за паветата. Изравнете пясъчния слой с гребло, навлажнете пясъка и минете отгоре с дълга дървена дъска. Ако се налага досипете или махнете малко от пясъка на неравните места.

Как да изградите павирана пътечка


Стъпка 5: Започвайки от единия ъгъл, поставете първото паве върху пясъчната основа и го наместете стабилно. Използвайте гумен чук, за да го застопорите на място. Продължете по същия начин с останалите павета, като ги подреждате по свое желание. На всеки 1-2 метра проверявайте с нивелир дали монтираните павета създават равна повърхност. Внимавайте и за ръбовете по периферията на пътеката – те трябва да са изравнени.

Как да изградите павирана пътечка


Ако се налага, срежете част от паветата на необходимата дължина със зидарски трион – така те ще паснат по-плътно едно до друго, особено ако оформяте по-сложна шарка.

Как да изградите павирана пътечка


Стъпка 6: Когато всички павета са поставени на местата им, тествайте отново стабилността им, като минете отгоре – ако някое се клати, обработете го отново с гумен чук. Когато сте готови, изсипете върху пътеката фин пясък и започнете да го разпределяте равномерно, така че да запълните фугите между паветата. След това изметете излишъка от пясък настрани и навлажнете пясъчните фуги с малко вода.

Как да изградите павирана пътечка


Източник: diyideas.com







20 февруари 2012 19:25 | практично
От: koli
много е практично харесва ми благодаря
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
пътечка, павирана пътечка, двор, градина, пътека

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg