фирми продукти
представяме
работа
 
Бърз наръчник на седмичното почистване

Вероятно и Вие, като много други хора по света, отделяте ужасно много време от почивните си дни, за да направите традиционното седмично почистване на дома си. За да спестите част от времето си и да почиствате по-бързо, вижте този кратък наръчник – той вероятно няма да Ви научи на нови техники, но ще Ви покаже как да организирате действията си стая по стая, за да бъде почистването максимално бързо и лесно.

Бърз наръчник на седмичното почистване

При планирането на работата трябва да се водите от едно основно правило – трябва да работите така, че да не се налага да вършите една и съща работа по два пъти. Например, ако почиствате шкафа, трябва да започнете отгоре, за да не се налага да минавате отново по рафтовете, за да обирате праха, попаднал при бърсането на по-горните части.


Стъпка 1: Започнете с кухнята


Бърз наръчник на седмичното почистване

Ако сте си създали навик да почиствате след себе си след готвене и хранене, почистването на кухнята през уикенда не би трябвало да е особен проблем. Ако обаче нямате време през делничните дни и вършите само най-неотложните неща, когато се захванете с ежеседмичното почистване на кухнята, започнете от най-трудните задачи.

- Преди всичко останало, минете с четка и лопатка върху масата и повърхностите за приготвяне на храна – така няма да се налага да минавате пода по два мъти, за да бършете остатъците от трохи например.
- Подредете всички вещи на местата им.
- Изметете и избършете пода с влажен парцал или моп.
- Почистете уредите отвън и отвътре.
- Забършете с влажна кърпа кухненските плотове и вратите на шкафовете.
- Изтъркайте добре мивката, като използвате подходящ препарат (най-добре абразивен), и изплакнете добре.


Стъпка 2: Почистете банята

Бърз наръчник на седмичното почистване

Добре е да почистите банята след къпане, тъй като парата от горещата вода ще омекоти нечистотиите.

- Изтъркайте повърхностите на мивката, тоалетната чиния (външната й част) и ваната с подходящ препарат или обикновен разтвор от оцет и вода.
- Полирайте хромираните части с подходящ препарат или паста от сода за хляб и вода.
- Използвайте антибактериален препарат, за да почистите основно вътрешността на тоалетната чиния.
- Ако в банята Ви има килимчета и степенки, почистете ги с топла вода и сапун, след което ги прострете на въздух - сушенето на слънце унищожава плесените, които са често срещан проблем в мокрите помещения, каквато е банята.
- Подредете вещите в помещението.


Стъпка 3: Избършете повърхностите на рафтовете и мебелите


Бърз наръчник на седмичното почистване

Почиствайки редовно праха, Вие не само си осигурявате по-здравословна среда у дома, но и предпазвате мебелите си от повреждане (при почистване с мокра кърпа частиците прах могат да надраскат повърхностите).

- Подредете всички вещи на местата им.
- Използвайте прахосмукачка, за да почистите повърхностите, които задържат повече прах – тапицерии, килими, мокети и прочее.
- Почистете рафтовете и шкафовете с мека микрофибърна кърпа, която не изисква използването на препарати.
- Нанесете предпазен слой от подходящ препарат върху дървените повърхности – на основата на восък или силикон – така те ще задържат по-малко мръсотия до следващото почистване.


Стъпка 4: Почистете килимите


Бърз наръчник на седмичното почистване

Почистете килимите, като ги изтупате или използвате прахосмукачката. За големите килими се грижете така, както за фиксиран мокет, тъй като те трудно могат да бъдат изтупани. Ако използвате препарати за килими, винаги тествайте предварително действието му върху вътрешната част на килима, за да не се окажете с настилка на обезцветени петна или с повредена повърхност.


Стъпка 5: Почистете с прахосмукачка всекидневната, спалните и детската стая


Бърз наръчник на седмичното почистване

Почистването с прахосмукачка всяка седмица (особено ако живеете в голям град или до натоварен булевард) ще предотврати натрупването на прах и мръсотия върху повърхностите и вътре в тъканите. Преди да включите прахосмукачката почистете на ръка по-едрите отпадъци – копчета, парчета хартия, найлонови парчета и прочее, за да не запушите уреда.


Стъпка 6: Минете пода с парцал


Бърз наръчник на седмичното почистване

Почистете подовите настилки във всички помещения – там, където настилката го позволява използвайте влажен парцал и разтвор от подходящ препарат за почистване. Не забравяйте обаче винаги да подсушавате добре повърхностите след почистването, защото излишната вода може да повреди дървените повърхности и да създаде подходяща среда за плесените във фугите на фаянсовите плочки.


Стъпка 7: Сменете спалното бельо


Бърз наръчник на седмичното почистване

Освен през лятото, когато е добре чаршафите и калъфките да се сменят 2-3 пъти седмично (освен всичко, те съхнат по-бързо след изпиране), през останалите сезони спалното бельо се сменя веднъж в седмицата. Тази стъпка се оставя за най-накрая, за да не се замърсява то по време на почистването на спалнята. Поне един-два пъти месечно пък изпирайте по-дебелите завивки – одеяла и кувертюри, като за памучните и вълнени материи използвате студена вода, за да не се свият тъканите.
 

Стъпка 8: Почистете антрето, входа и мястото пред дома си


Бърз наръчник на седмичното почистване

Ако антрето Ви е много замърсено, а пътят към другите помещения минава през него, най-добре е да го почистите преди да преминете към стъпка 1. В другите случаи го оставете за накрая – минете с прахосмукачка, изтупайте изтривалката и избършете пода с парцал. Ако живеете в къща или малка кооперация, можете да почистите и стълбите пред дома си, верандата и дори алеята за паркиране.


Източник: bhg.com







22 декември 2010 02:04 | ludost
От: polin
4e tova e rabota za dva dni be...ludi li ste...
9 август 2010 16:03 | нищо ново
От: Ава
:))) Наръчникът е бърз, но не и почистването. Но...няма как, малко са тези с домашни прислужници.
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
почистване, седмично почистване, идеи за дома, наръчник за почистване, чистене

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg