фирми продукти
представяме
работа
 
11 съвета за перфектна градина

Дори да не сте експерти в градинарството, можете да създадете у дома или на вилата перфектната градина – ето и няколко съвета за това как да изградите дизайна на екстериора.


1. Разделяй и владей


11 съвета за перфектна градина

Дори градината Ви да не е много голяма, добре е да разделите пространството на сектори, особено ако става въпрос за гола поляна. За целта можете да изградите градинска арка, цветни лехи или жив плет.


2. Радост за окото


11 съвета за перфектна градина

Създайте интерес и мистика в градината си – за Вашите гости ще е интересно да се разхождат по криволичещите между дърветата пътечки, без да знаят какво ги чака след завоя или зад високите храсти. Оформянето на градината може да стане по много начини, но е важно за създадете разнообразен и разчупен дизайн.


3. Разнообразие в текстурите


11 съвета за перфектна градина

Текстурният дизайн е от особена важност за вида на градината – също както цветовете, повтарящата се текстура играе ролята на обединяващ елемент. Тук например тази роля е поета от златистия седум. Еднообразната текстура обаче омръзва бързо и затова е добре да разнообразявате основния дизайн с нови елементи – например гладки речни камъчета или висока декоративна трева.


4. Добавете градинско изкуство

11 съвета за перфектна градина

Създайте интерес и разнообразие в екстериора с ефектни декоративни аксесоари, поставени сред зеленината в градината. Независимо дали декорацията ще е направена от Вас самите или ще е закупена от магазина, тя трябва да се вписва добре в общия дизайн, но и да създава интересен акцент на фона на растенията и градинското обзавеждане.


5. Създайте движение


11 съвета за перфектна градина

Декоративните орнаментни треви са чудесно решение за градината, тъй като техните деликатни стръкчета, спускащи се настрани, създават усещане за движение. Тук имате избор както като цветове, така и като форма – можете да избирате между растения с твърди стръкчета, подобни на стрели, или пък такива с меки листа, падащи настрани подобно на фонтан.


6. Правилните комбинации


11 съвета за перфектна градина

Когато избирате растенията за своята градина, постарайте се да ги съчетаете помежду им така, че да получите ефектни комбинации. Най-лесният начин да постигнете това е да заложите на контрастното съчетание – тук например тъмнозелените листа на растението дамско сърце изпъква приятно на яркозеления фон на ирландския мъх, а двете растения са допълнени деликатно от червения седум.


7. Не на правилата


11 съвета за перфектна градина

Не взимайте твърде присърце съветите на специалистите по ландшафтен дизайн – когато оформяте своята градина, водете се от собствените си усещания за красиво, за да постигнете резултат, който ще се хареса на Вас, а не на останалите хора. Така например най-високите растения невинаги трябва да бъдат засадени в най-задната част на лехата край пътечката – можете да ги засадите и по-напред, за да ги превърнете в интересен акцент.


8. Обгърнете градината в цвят

11 съвета за перфектна градина

Това великолепно розово обичниче изглежда пленително само по себе си, но се превръща в невероятен акцент, ако се засади пред дървена ограда в синьо. Експериментирайте с цветовете, за да видите на какъв фон растенията разгръщат потенциала си – и ги съчетавайте с подходящите цветове в градината.


9. Цветна зеленина


11 съвета за перфектна градина

Избирайте и растения, чиито листа не са в традиционния зелен цвят – има много видове, които са обагрени в сребристо, синьо-зелено, златисто, пурпурно и червено. Съчетайте растенията така, че да получите баланс на цветовете и разнообразие в текстурите.


10. Саксии в градината


11 съвета за перфектна градина

Няма нищо по-лесно от това да промените дизайна на градина, в която част от растенията са засадени в саксии. Освен че представляват интересен акцент сами по себе си, саксиите дават възможност да създадете гъвкав дизайн на екстериора, както и да използвате екзотични растения – когато времето навън е студено, трябва само да приберете съда вътре в къщата.


11. Място за отмора

11 съвета за перфектна градина

Когато сте готови с перфектния дизайн на градината, целият труд ще бъде безсмислен, ако не сте обособили кътче, от което да се любувате на резултатите от труда си. Независимо от размерите на кътчето, то трябва да бъде на място, от което да имате красива гледка към градината. Осигурете си сянка за летните горещини (с тента или голямо дърво), удобно място за сядане, а защо не и релаксиращо водно съоръжение – кокетно фонтанче или пък малко езерце с лилии. Помислете и за уединението си – добавете параван, ограда или жив плет от растения.

Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
градина, двор, градини, идеи за дома, дворове

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg