фирми продукти
представяме
работа
 
Създайте жив декоративен венец

Създайте за градината, двора или терасата си този нестандартен зелен аксесоар. Той представлява миниатюрна градинка във формата на кръгъл венец, която можете да окачите на оградата или на стената. Тя ще Ви радва с красотата и свежестта си през цялата година, а поддръжката му не изисква много време и усилия.

Създайте жив декоративен венец

За зелената декорация са използвани издръжливи на суша месести растения, които са перфектното решение за всякакъв климат.


Необходими материали:

* телена форма за венец
* дълговлакнест торфен мъх
* почвена смес
* растения
* зелена цветарска тел


Инструкции:

Създайте жив декоративен венец

1. Изберете желаната форма за живия венец – не е задължително тя да е кръгла, като можете да изберете и друг вид рамка, например във формата на сърце. Формата на декорацията не повлиява на начина на изготвяне, нито на грижите, които трябва да се полагат за нея. Размерът й обаче е от значение – най-вече по отношение на честотата на поливане (заради количеството вода, което се задържа от мъха).

2. Накиснете торфения мъх във вода за час, преди да го поставите в рамката. За целта извадете от водата пълна шепа мъх и внимателно го изцедете от излишната влага. Използвайте го, за да облицовате дъното и страничните части на рамката, като създадете своеобразна основа за останалите растения.

Създайте жив декоративен венец

3. Когато мъховата основа е готова, запълнете рамката с почвена смес. Пластът обаче не трябва да достига до горния ръб на рамката и мъховата облицовка, а трябва да е на около 2-3 см. от ръба. Навлажнете леко почвата и извадете растенията от саксиите, за да ги аранжирате върху рамката по желания от Вас начин.

Създайте жив декоративен венец

4. Когато подредите избраните растения по желания начин и сте доволни от резултата, втъкнете още мъх между тях, за да ги уплътните добре. Целта е зелената облицовка да бъде максимално стегната и стабилна като едно цяло. За да укрепите мъха на място, можете да използвате корда или големи метални кламери.

Създайте жив декоративен венец

5. Ако е необходимо, увийте около готовия венец малко цветарска тел, чийто зелен цвят ще е добър камуфлаж на фона на зелените растения във венеца. Когато сте готови навлажнете добре готовата декорация и я оставете в хоризонтално положение поне за седмица-две, преди да я окачите на стената, градинската врата или оградата. Най-добре е да поставите декорацията на сенчесто място и да я навлажнявате със спрей редовно.

Създайте жив декоративен венец

Тук са използвани растенията:

- еониум (Aeonium)
- церопегия (Ceropegia)
- красула /дърво на живота/ (Crassula)
- ешеверия (Echeveria)
- еуфорбия /Исусов венец/ (Euphorbia)
- хавортия (Haworthia)
- дебелец (Sempervivum)
- каланхое (Kalanchoe)
- седум (Sedum) – пълзящи разновидности

Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
венец, градина, двор, идеи за дома, декорация

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg