фирми продукти
представяме
работа
 
Хитри идеи за малките бани

Банята е едно от най-важните помещения във всеки дом. Тя трябва да е уютна и просторна, или поне да изглежда такава, за да се чувствате добре в нея. Дори и да не разполагате с много площ в помещението обаче, има няколко хитри начини да го "уголемите" визуално, без да се налага да бутате стени. Вижте нашите идеи и използвайте въображението си.


1. Перлено бяло

малка баня


Мивките, тоалетните чинии и ваните в тъмен нюанс придават драматичен вид на голямата баня, но не са добра идея за малките помещения. Заложете на класическото бяло и няма да сбъркате, тъй като светлите нюанси разпръскват светлината из цялата баня, създавайки усещането за повече простор.


2. Плъзгаща врата

малка баня

Заменете стандартната врата с плъзгаща такава - по този начин ще спечелите допълнително пространство встрани, а и ще блеснете с оригиналност пред Вашите гости.


3. Светлина в изобилие

малка баня

Малките пространства трябва да бъдат много добре осветени, за да не изглеждат те още по-малки. Това важи в особено голяма голяма степен за банята, в която дейности като бръснене и гримиране са ежедневие. Затова не пестете от светлина в интериора – монтирайте допълнително лампи върху стените, наред с тези върху тавана. Добра идея е да има и прозорец в банята – естествената светлина е лесен и достъпен начин за "разширяване" на малки площи, като едновременно с това ги прави по-гостоприемни.


4. Стъклени рафтове

малка баня

Стъклените рафтове създават усещане за по-голямо пространство, тъй като пропускат свободно светлината през тях. Същото важи и за огледалните повърхности, които пък от своя страна отразяват светлината и я разпръскват из цялата баня.


5. Мивка на краче

малка баня

Мивката на краче е една много добра идея за малката баня, тъй като създава усещане за повече простор в помещението. Друг вариант е да монтирате мивката директно върху стената, за да оставите свободно пространството под нея. Тъй като по този начин си спестявате шкафчето за баня, добре е да монтирате на стената поне едно рафтче за съхранение на най-необходимите Ви тоалетни принадлежности.


6. Мивка в чекмедже

малка баня

Едно нестандартно, но хитро решение, изискващо специфична конструкция на жилището – мивка, която се прибира в стената като чекмедже, когато не се използва. Така се спестява пространство, а банята изглежда по-подредена и спретната.


7. Заложете на неутралното

малка баня

Всеизвестен факт е, че бледите и студени цветове отразяват светлината – поради тази причина меките пастелни нюанси и неутралните тонове създават усещането за по-просторна баня. Дизайнерите съветват да не боядисвате стените в цвета на шкафовете и вратите, защото по този начин акцентите "изчезват" на общия фон. Вместо това използвайте светъл цвят за стените, а за тавана изберете същия цвят, но с един тон по-светъл. Тази комбинация ще разшири визуално малката баня. Завършете с аксесоари в по-наситени нюанси.


8. Пропуснете светлината през прозорците

малка баня

Прозорците в банята създават усещане за повече пространство, тъй като позволяват на светлината да влезе в помещението. Ако разполагате с такива, оставете стъклата напълно прозрачни или само леко замъглени. Добра идея са щорите, поставени само в горната част на прозореца или пък перденца, поставени само върху долната половина.


9. Огледалото – един много важен аксесоар

малка баня

Огледалата играят много важна роля в банята, защото пречупват светлината и я разпръскват из помещението. Така например в тясната баня е добре огледалото да е голямо и дълго – по този начин се създава усещането за повече пространство. Поставете огледалата така, че да отразяват най-важния акцент в банята – било то закачалка, панорамния изглед през прозореца или най-широкия ъгъл. Две огледала, поставени едно срещу друго, създават илюзия за безкрайна баня. Завършете с душ кабина с напълно прозрачно стъкло.


10. По-компактни мебели

малка баня

Заменете всички обемни мебели с по-малки такива – например стандартната мивка сменете с такава, монтирана директно на стената. Вместо стандартна вана можете да поставите такава, която е по-дълбока, но по-малка като размери. Ако използвате ваната рядко, по-добре се ориентирайте към вариант с душ. На пазара можете да намерите специално обзавеждане за малки бани, както и интелигентни решения за ограничените пространства.


11. Отървете се от всичко излишно

малка баня

Запазете само това, което наистина Ви е необходимо: няколко кърпи, сапун, тоалетна хартия и прочее. Останалите неща съхранявайте в шкафчето за баня или извън банята.

Източник: bhg.com







28 май 2013 17:06 | Полезно :)
От: Добито
Вярно е, че снимките са на големи бани с прозорци ( какво да се прави - да им имаме стандарта ;)) , но лично на мен ми подействаха вдъхновяващо. Съветите са простички за изпълнение дори в панелка и дори си направих бележки за нещата, които ми допаднаха. Определено ще преобразя банята - скоро й се пише пълен ремонт :) Браво на автора!
27 май 2010 15:40 | re: Даниела
От: comfort
Както вече няколко пъти сме акцентирали, статиите са преводни от американски (най-вече) издания. Там рядко могат да се видят помещения с мащаби като нашите, затова няма как да публикуваме такива примери. Целта на статиите е информативна - да даде някакви идеи за интериора, а не точни рецепти за обзавеждане на дома. :)
27 май 2010 13:49 | Браво!
От: Владимир
Покажете снимки преди и след оптимизиране или снимки и планове на бани с няколко квадратни метра площ. Защо всичките бани на снимките имат прозорци? Какво трябва да има от другата страна на стената, за да си направя мивка в чекмедже?
27 май 2010 13:10 | Оптимизирайте вие ;)
От: Даниела
Съгласна съм със Силвия. Забелязала съм, че много често към статиите с препоръки тук, които са на тема как да оптимизираме пространството, са прикрепени снимки на помещения, които са далеч от стандартните в жилището на българина.
27 май 2010 13:00 | Добри съвети...
От: Силвия
Добри съвети, но снимките са само на много големи бани. Вярно, много са красиви, но банята в една панелка например е като кутийка. Често изобщо не можем да говорим за шкафове в банята, а едва се побира душа, тоалетната чиния и мивката.
1 ]
5 резултата в 1 страница


ключови думи
баня, идеи за баня, малка баня

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg