фирми продукти
представяме
работа
 
Индийската "Глобал Стийл" купи "Кремиковци"

Индийската "Глобал Стийл" купи "Кремиковци"Индийската фамилия Митал вече управлява "Кремиковци". Тяхната компания "Глобал Стийл холдинг" (GSHL) купи "Финметалс холдинг", който държи 71% от дяловете в металургичния ни комбинат.
GSHL е част от групата "Испат Интернешънъл". Компанията контролира производството на 14 млн. тона стомана годишно. Има заводи в Босна, Индия, Либия, Нигерия и Филипините. GSHL управлява и мини за желязна и медна руда с над 260 млн. тона суровини.

Шефът на борда на GSHL Прамод Митал оглавява Надзорния съвет на "Кремиковци", решиха акционерите на извънредно общо събрание вчера. Негов заместник ще бъде досегашният директор Валентин Захариев. В надзора влизат още братът на Прамод - Винод Митал, адвокатът на GSHL Борислав Боянов и представителят на Министерството на икономиката Иван Михайлов. Те определиха за директор на комбината Алок Гупта. Той е шеф на GSHL и е представител на индийците в управата на "Кремиковци" вече повече от година.

Финализирането на сделката се очаква вече няколко месеца. На 19 април бе подписано споразумение между "Финметалс" и GSHL за прехвърляне на акциите. Оттогава обаче решението за промяна в управителните органи на комбината бе отлагано на два пъти. Общите събрания се проваляха заради липса на кворум. От вчера начело на комбината са индийците.

На общото събрание се очакваше да пристигне самият Прамод Митал, който обаче не дойде. По-късно следобед в България пристигна и Винод Митал. Двамата дадоха вечерта коктейл за бизнес партньори на "Кремиковци" и представители на държавни ведомства.

Междувременно акциите на комбината скочиха с над 7% на борсата след новината за приключване на сделката. Средната цена достигна 23,53 лв., а максималната до 24 лв. за акция. Вчера се изтъргуваха 9516 броя от книжата на завода. Инвестиции от 300 млн. долара за 3 години се ангажира да направи в "Кремиковци" "Глобал Стийл". Новите собственици планират да превърнат завода във водещ производител на стомана в региона.
в. Стандарт


16 август 2005
Няма коментари


ключови думи
митал, кремиковци, глобал стийл, металургия, комбинат, сделка, инвеститор, акции


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg