фирми продукти
представяме
работа
 
Варна търси 1.6 млрд. лв. за развитие до 2013

Варна търси 1.6 млрд. лв. за развитие до 2013Варна има нужда от 1.6 млрд. лв. за реализация на общинския план за развитие до 2013 г., съобщи заместник-кметът на града Мирослав Цонев. Сумата е заложена в документа, който в едномесечен срок трябва да бъде гласуван от общинския съвет. Планът обхваща периода 2007 - 2013 г., но работата по част от проектите вече е започнала.
Най-голяма част от средствата са предназначени за инженерингова инфраструктура. По предварителни оценки за целта ще бъдат изразходвани над 1 млрд. лв. Най-належаща е подмяната на канализацията в града, тъй като повече от половината е етернитова, каза Цонев. За пътна рехабилитация са предвидени около 250 млн. лв.

Стратегията залага изграждането на втора автогара, довършването на магистралата Варна - Златни пясъци, изграждането на многоетажни паркинги в централната градска част, преструктуриране на пристанището и изграждането на яхтен порт. За ВиК дейности са предвидени 130 млн. лв. Останалата част от парите за инженерингова инфраструктура е предвидена за изграждането на пречиствателни станции.

Според общинския план 12 на сто от сумата са предвидени за опазването на околната среда, а за младежки дейности и спорт са отделени 14%. Документът предвижда до 2013 г. във Варна да бъдат изградени пет училища и шест детски градини. Туризмът ще бъде приоритетен отрасъл, като прогнозите са средногодишната заетост на хотелите и квартирите да достигне 105 хил. нощувки.

В здравната сфера е предвидено изграждането на няколко лечебни заведения - детска болница, център за лъчетерапия, трансплантационен център, както и да бъде разширена съществуващата медицинска база.

Значителна част от средствата ще дойдат от структурните фондове на ЕС, каза кметът Кирил Йорданов. Очакванията са след присъединяването на България Варна да усвоява между 30 и 40 млн. евро годишно по различни проекти, което е колкото сегашния общински бюджет. По данни на администрацията и НСИ на територията на общината са съсредоточени 42% от всички стопански субекти и 44 на сто от дълготрайните материални активи в Североизточния район на планиране. Варна формира 52 на сто от всички приходи в района.
в. Дневник


18 юли 2005
Няма коментари


ключови думи
варна, инфраструктура, план за развитие, община, изграждане


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg