фирми продукти
представяме
работа
 
Шведски бизнесмен инвестира в строителен завод в Плевен

Шведски бизнесмен инвестира в строителен завод в ПлевенБизнесменът от Швеция Ян Линдеберг, собственик на международна верига предприятия за производство на природни строителни материали, обяви днес в Плевен, че ще инвестира 30 милиона евро за строителство на завод край града. Заводът ще бъде разположен на 45 дка в община Гулянци до пристанище Сомовит. Предприятието ще бъде пуснато в експлоатация след една година и ще осигури 250 работни места.

Продукцията му ще бъдат различни по вид строителни материали, защитни врати и изолационни материали, стени за вили и различни видове жилищни постройки, предназначени главно за европейския пазар. Те ще бъдат произведени по съвременна технология, която е изобретение и патент на шведската фирма НПС, собственост на Линдеберг.

Със сателит в Космоса се изследват кариерите, проверява се качеството на природните материали, наблюдава се дали имат вътрешни разломи, които да бъдат предпоставка за чупливост, обясни бизнесменът. Произведените плочи са много по-тънки, по-леки и съответно по-евтини, допълни той. Например облицовъчните плочи имат дебелина само 4 мм, а цената им е с около 30 процента по-ниска от предлаганите в момента на пазара у нас.

Линдеберг е собственик на четири завода от вида, който ще бъде построен в край Плевен. Те работят в Китай, Чили, Индия и Украйна. 40 работници ще получат квалификация в Швеция за работа в българското предприятие. Те ще обучават останалите 210.

Предприятието в България ще работи 300 дни в годината на три смени при 75% натоварване на мощностите и ще се изплати за около две години, каза бизнесменът.
dnes.bg


30 юни 2005
Няма коментари


ключови думи
инвестиция, завод, плевен, строителни материали


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg