фирми продукти
представяме
работа
 
Президентът предлага публично-частно партньорство за "Белене"

Президентът предлага публично-частно партньорство за "Белене"Най-добрата схема при изграждането на новите ядрени мощности при "Белене" би била публично-частно партньорство. При нея публичните власти и частният сектор като двама равностойни партньори си поделят солидарно финансовите разходи, пазарния риск и съответните печалби.

Това е посочено в обръщението на президента Георги Първанов до участниците в конференцията на българския атомен форум "Булатом", който започна вчера край Варна. Доколкото става дума за проект, от който зависи сигурността на доставките в целия регион, в това партньорство могат да се включат и други страни от региона, които биха били потенциални потребители на електроенергията, произвеждана от "Белене".

Той би могъл да получи и финансова подкрепа по линия на фондовете, насочени към предотвратяване промяната на климата в света, се казва още в обръщението на президента. При публично партньорство имаме предвид цялото общество, обясни той.

Президентът подчерта, че в България все още няма ясна правна рамка, която да регламентира що е обществена полза. България вече не може да оспорва преждевременното извеждане от експлоатация на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", защото е подписала и ратифицирала договора, който съдържа тези ангажименти, е позицията на президента, уточни Николай Карадимов, секретар по външна политика към президентството. Промяна на договора за трети и четвърти блок на Козлодуй ще е изключително трудна, защото ще е нужно споразумение между всички страни-членки на Евросъюза, заяви Гордън Адамс, депутат от Европейския парламент. Той подчерта, че този въпрос трябва да бъде оставен за разглеждане след влизането на България в ЕС.

Има компании, които са заявили желание да бъдат стратегически инвеститори за изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи Богомил Манчев, председател на "Булатом". Това са руската РАО и италианската ЕНЕЛ. Той подчерта, че е предвидено инвеститорът да получи 49 процента от бъдещата АЕЦ. Не е заложен вариант за продажба на акции на борсата.
БТА


16 юни 2005
Няма коментари


ключови думи
аец, белене, изграждане, финансиране, проект, инвеститори, партньори


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg