фирми продукти
представяме
работа
 
Инвестиции в опазване на околната среда - предизвикателства и решения

Инвестиции в опазване на околната среда - предизвикателства и решенияНа 17 май в София ще се проведе Третият форум “Инвестиции в околната среда за по-добро качество на живот”. В навечерието на влизането на България в ЕС, предвидено за 2007 г, българският бизнес все по-често обръща поглед към проблемите на опазването на околната среда. Изпълнението на твърде строгите екологични изисквания на ЕС в тази област са сериозно инвестиционно предизвикателство за фирмите у нас. Но от друга страна, предвидените от европейските фондове средства за подобряване на околната среда са същевременно и привлекателна пазарна ниша за онази част от български бизнес, която може да предложи продукти или услуги в тази сфера.

"По груби оценки, направени през 1998 г. - посочва председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев - 9 млрд. евро са необходимите инвестиции, които трябва да направи България за спазване на европейските изисквания по отношение на опазването на околната среда. Но оттогава ЕС прие 2 нови екодирективи и тази сума може би достига 12 - 13 млрд. евро. За да създадем конкурентна икономика, бизнесът ще трябва да изпълни тези изисквания и да направи необходимите инвестиции. От друга страна обаче, за първи път родният бизнес ще има достъп до сериозни източници за финансиране, част от които безвъзмездни, идващи от фондовете на ЕС. Втората възможност е търговията с т.н. “зелени сертификати”, “търговията” с вредни емисии и т.н.

Има и един трети източник за финансиране, до който засега бизнесът няма достъп и това са средствата от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда към МОСВ и чийто източник са глобите, плащани от същия този бизнес. Но ние виждаме решение на този въпрос чрез създаване на т.н. публично-частни партньорства за достъп до тези средства, каквито са новосъздадените клъстери в България. Същевременно опазването на околната среда се очертава също и като една сериозна комерсиална ниша. При толкова възможни средства и източници за финансиране, вместо да използваме услугите на чуждестранни фирми в областта на опазването на околната среда, защо българският бизнес да не се насочи към предлагане на съоръжения и услуги в областта на опазването на околната среда. Нормално е българският бизнес да проявява изключителен интерес към експлоатация на подобна ниша и то не само на вътрешния пазар, а защо не и в целия регион на Балканите."

От договорените с ЕС 2,3 млрд. евро финансова помощ за България за периода 2007-2009 г., около 600-700 млн. евро се очаква да бъдат предназначени за подобряване на околната по изчисления на МОСВ. Те, разбира се, няма да са достатъчни, за да може България да изпълни своите ангажименти в областта на околната среда. Сериозни усилия ще трябва да бъдат направени и от частния бизнес. По данни на Българската стопанска камара, ежегодно българският бизнес прави общи инвестиции за около 3,5 - 4 млрд. евро, от които тези за околна среда са все още скромни.

"Инвестициите с екологична насоченост на българския бизнес възлизат на около 300-350 млн. лв /150-175 млн. евро/ годишно, казва Камен Колев – член на ръководството на БСК. По изчисления на БСК, до 2014 г., когато завършва най-дългият договорен от България преходен период за прилагане на екодирективите, българските фирми ще трябва да влагат минимум три пъти повече капитал за опазване на околната среда извън средствата, които ще дойдат от европейските фондове за тази цел. В противен случай ги очакват глоби и загуба на конкурентоспособност. Затова инвестициите в опазване на околната среда са предизвикателство, на което ще обърнем сериозно внимание."

Изпитанието за българските фирми ще бъде особено значимо като се има предвид, че в същото това време те ще трябва да влагат значими средства и за подобряване условията на труд съобразно изискванията на ЕС, за подобряване на енергийната ефективност на старите производствени сгради, за модернизация на технологичното оборудване, за международна сертификация на производството.


17 май 2005 - БНР
Няма коментари


ключови думи
екология, околна среда, опазване, България, ЕС, екологични изисквания


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg