фирми продукти
представяме
работа
 
И тази година няма да има пари за ремонт на "Тракия" между Чирпан и Стара Загора

Пътни ремонтиИ през 2020 г. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) няма да има пари за ремонт на участъка от автомагистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора. Това се разбра от думите на регионалния министър Петя Аврамова на днешния парламентарен контрол. От края на 2018 г. в отсечката е въведено ограничение като за междуградски път - максимална скорост от 90 км/ч, защото настилката се оказа в лошо състояние малко над 10 години след откриването й (2007 г.).

Индикативната стойност на ремонта само на дясното платно на магистралата е около 60 млн. лева, каза Петя Аврамова. Тя обясни, че на мястото е направено обследване и има предписания какво точно следва да се извърши.

"Основният проблем за стартиране на ремонта е неосигуреното финансиране. Сумата е непосилна за бюджета на АПИ", каза Аврамова. По думите й бюджетът на АПИ за ремонтни програми за тази година още не е утвърден, но тези 60 млн. лева са повече от половината от планираните средства за ремонти и поддръжка на цялата републиканска пътна мрежа.

"На приходи от тол-системата тази година можем да разчитаме в ограничен размер", припомни още министърът. Очакваните приходи от тол-такси през 2020 г. са над 700 млн. лева. Регионалното министерство вече разпредели около 500 млн. лева от тези средства, като без търг те бяха насочени към държавното дружество "Автомагистрали", което ще укрепи 74 свлачища, срутища и пропадания по републиканската мрежа.

"За 2 години не може да се осигури финансиране за около 10% от магистрала "Тракия" и явно за следващите две също няма да се осигури", обърна се към министъра депутатът от "Воля" Боряна Георгиева. Тя изтъкна, че участъкът "действа като средство за събиране на глоби от гражданите", и призова да се вземе решение и ако трябва, табелите за магистрала да се махнат от пътя.

Още от миналата година водачи се оплакват, че участъкът се е превърнал в любим за Пътната полиция и се налагат глоби. По данни от полицията за една година от въвеждането на ограничението за превишаване на скоростта в проблемния участък са глобени 4546 водачи.


7 февруари 2020 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
пътна инфраструктура, инфраструктурни проекти, пътни ремонти


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg