фирми продукти
представяме
работа
 
Ремонтът на "Тракия" между Чирпан и Стара Загора ще струва поне 120 млн. лева

Пътни ремонтиРемонтът на магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора ще струва минимум 120 милиона лева, обявиха в декларация от парламентарната трибуна вчера депутатите от ГЕРБ. Това е първо споменаване на конкретна сума за обновяване на участъка, в който от септември миналата година е въведено ограничение от 90 км/ч, тъй като настилката е пълна с неравности.

В декларацията, прочетена вчера, която атакува БСП заради наложилото се плащане на 24.5 млн. лева за Дунав мост 2, се споменава, че по времето, когато е управлявала левицата, е построена "най-дефектната част от магистрала "Тракия" – между Стара Загора и Чирпан".

Тази част от магистралата получи разрешение за ползване съответно през 2007 г. (когато премиер е Сергей Станишев) и 2011 г. (по времето на първото правителство на Бойко Борисов) за различни отсечки. Изпълнител на строителството е сдружение "Рънуей-БГ" с основен участник Пи Ес Ай от групата на "Трейс". Гаранционният срок е бил пет години и вече е изтекъл.

Държавата все още не е намерила необходимите средства за ремонт на отсечката и не е ясно кога би могъл да започне той. За момента се въвеждат временни ограничения за различна продължителност, като първото влезе в сила през септември миналата година до март, а след това те бяха удължени до края на септември. Сега се чака решението на пътната агенция за новия срок.

В предишни изказвания по темата Петя Аврамова е казвала, че дори не са направили подробни проучвания, за да се знае колко сериозен е проблемът, и съответно не е ясна технологията, по която ще се направи обновяването. Като проблем министърът тогава посочи, че е нужен цялостен ремонт на седем пътни съоръжения, а наличието на коловози било признак за сериозни проблеми в пътната конструкция на магистралата.

През март миналата година беше съобщено, че е мислено за въвеждане на ограничение само в дясната лента, която е с неравности, но е преценено, че това ще е опасно. В същото време участъкът е любим на пътните полицаи за контрол на скоростта. През юли министърът на вътрешните работи посочи, че за половин година там са глобени почти 5000 водачи.

По думите на регионалния министър от началото на 2019 г. до средата на октомври за текущ ремонт и поддържане на отсечката Чирпан - Стара Загора са похарчени над 1.6 млн. лв., които включват 996 хил. лв. за ремонт, близо 140 хил. лв. за "ограничителни системи", което значи мантинели, и 489 хил. лв. за зимно почистване.


20 декември 2019 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
пътна инфраструктура, инфраструктурни проекти, пътни ремонти


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg