фирми продукти
представяме
работа
 
София влага 1,3 млрд. лв. във ВиК мрежата

Водна инфраструктураСофия доизгражда ВиК мрежата в града с 1,3 млрд. лв. Това стана ясно от изготвено от Столичната община Регионално прединвестиционно проучване, което е необходимо условие за финансиране на проекти за изграждане на ВиК мрежа по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020, представено от зам.-кмета по строителство Ирина Савина.

Тя съобщи, че през този програмен период допустими за финансиране по ОПОС са агломерации с население над 10 000 жители. Консултантът, изготвил предпроектното проучване, е идентифицирал три такива агломерации - София - град, Банкя и Нови Искър.

Савина уточни, че общата стойност на всички проекти, които е необходимо да бъдат реализирани, за да се постигне пълно съответствие с европейските директиви за ВиК мрежата, е около 1,3 млрд. лева. Изпълнението на тези проекти ще бъде разделено на два етапа. В етап 1 ще се реализират приоритетни проекти на обща стойност над 350 млн. лв. със средства от ОП "Околна среда" 2014-2020. Проектите от етап 2 ще се финансират през следващия програмен период с европейски средства и други източници на финансиране, информира зам.-кметът.

Зам.-кметът каза, че в момента 100 процента от питейната вода на София се пречиства, а 76 процента от територията на общината е покрита с канализационна мрежа. Според анализите на експертите с реализацията на обектите по ОПОС този процент ще достигне 90 процента.

Ирина Савина каза още, че в последните години размерът на направените инвестиции във ВиК инфраструктурата на Столична община е повече от 500 млн. лв. Те са вложени в реконструкция и доизграждане на ВиК мрежа в райони, където е построена частично или изцяло липсва. Средствата са от инвестиционната програма на "Софийска вода" АД, от ОПОС 2007 - 2013, Програма ИСПА, ПУДООС и бюджета на СО. За периода от 2009 г. до сега са изградени и реконструирани над 400 км ВиК мрежа.


16 декември 2019 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
ВиК, водни проекти, водна инфраструктура


още от категорията вик

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg