фирми продукти
представяме
работа
 
До края на годината всички ниви и гори с нов кадастър

Кадастрални картиДо края на годината земеделските и горските територии в страната ще бъдат покрити на 100% с цифрови кадастрални карти, които да показват техните особености. Покритието на урбанизираните зони пък ще достигне около 45%. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев.

Днес се отбелязва Световният ден на ГИС, в който специалисти се срещнаха в конференция и обмениха съвети, данни и мнения. По време на събитието присъства и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство, който изтъкна колко важни са този тип технологии.

"Геопространствената информация е в основата на почти всички икономически дейности - тези точни и изчерпателни данни са необходими за функционирането на много сектори", коментира Йовев. Според него днес над 80% от информацията е базирана на ГИС данни. "Кадастърът отдавна е необходимост за много сектори - инфраструктура, пазар на недвижими имоти, опазване на околна среда", довърши ресорният зам.-министър.

Затова и се работи по създаването на национален многофункционален кадастър. За целта към основните кадастрални карти ще се добавят нови информационни слоеве, описващи различни аспекти на използването на земята и пространството под и над нея. Ще се включат и снимки от заснемания от пътни коли. До момента подробни кадастрални карти има на всички областни градове, важните общински центрове и всички населени места и курорти по Черноморието. Вече е пусната и обществена поръчка за изработване на карти на над 256 по-малки населени места.

Йовев се похвали и с ръст на заявените онлайн услуги в Агенцията по геодезия, картография и кадастър с над 30%. Всяка година пък това увеличение е средно 50%, което Йовев обясни с разпространението на информация от медии. "Така се получи и разтоварване на офисите, където се заявяват тези услуги", коментира ресорният зам.-министър пред медии. В момента се предвижда и създаването на центрове за съхранение на данни, в които при бедствия ще могат да се възстановят данните. "Центровете ще бъдат на различно отдалечени места, за да не са съхранявани на един сървър, в който има риск да бъдат изгубени", каза Йовев за "Монитор". По думите му агенцията се е превърнала в обект със стратегическо значение.


13 ноември 2019 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
кадастрални карти, геодезия, кадастрален регистър


още от категорията картография, кадастър

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg