фирми продукти
представяме
работа
 
Главният архитект на София иска проектантите да минават квалификация всяка година

Проектиране на градска средаГлавният архитект на София Здравко Здравко обяви, че "според действащите правила след завършване на университета за един архитект или инженер е достатъчно да работи 2 години в архитектурно бюро и да получи правоспособност да проектира смело от ръкохватка на брава до централен градски площад". В интервю за "24 часа" той уточнява, че това трябва да се промени, като се въведе "ежегодна следдипломна квалификация", през която проектантите да преминават.

По думите на Здравков е необходимо да се помисли за професионалната квалификация на всички участници в процеса на осъществяването на един проект. Според него от Камарата на архитектите трябва да работят по "ограничаване на правоспособността в отделни сектори като градоустройство, инвестиционно проектиране и интериорен дизайн". Столичният главен архитект е на мнение, че не трябва да се допуска всеки да бъде експерт по всичко.

"Промяната в законодателството трябва да преосмисли и ролята на т.нар. независим строителен надзор - колко и как той наистина да е независим и доколко ще поема адекватна отговорност в процеса на контрол на строителството. Най-малко е странно възложителят, преборил се за европейско финансиране, да поема негативите от грешките на всички участници по веригата, а в немалко случаи и да търси наравно с проектантите решения на най-елементарни технически детайли", смята Здравков.

Повод за коментара му стана ремонтът на столичната ул. "Граф Игнатиев", който продължи повече от година и предизвика недоволство сред обществото заради редица елементи от интериорния дизайн, сред които прословутите "перки", играещи роля на ограничители.

Здравков добави, че трайното решение на проблема с реституираните имоти в кварталите е задача, пред която всеки кмет и главен архитект ще се изправят в следващите десетилетия. Той посочи и какво би било трайното решение на този проблем - "преместване на имотите от междублокови пространства по периферията на квартала".

"Чувам мнения, че е редно да разпилеем града по периферията, но трябва да е ясно, че това ще доведе до нови икономически, социални и екологични проблеми. Посоката за правилно планиране на града е в създаването на модерни и мултифункционални зони с нови квартали, съчетаващи в себе си трите функции - обитаване, работа и забавления. Тази задача е сред приоритетите в работата ми, защото създаването на мултифункционални зони и правилната политика на мобилност са основата за преминаване към пешеходно придвижване", допълва Здравков.


2 септември 2019 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
архитектура, градска среда, проектиране, строителен надзор


още от категорията архитектура, проектиране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg