фирми продукти
представяме
работа
 
Главният архитект на София иска проектантите да минават квалификация всяка година

Проектиране на градска средаГлавният архитект на София Здравко Здравко обяви, че "според действащите правила след завършване на университета за един архитект или инженер е достатъчно да работи 2 години в архитектурно бюро и да получи правоспособност да проектира смело от ръкохватка на брава до централен градски площад". В интервю за "24 часа" той уточнява, че това трябва да се промени, като се въведе "ежегодна следдипломна квалификация", през която проектантите да преминават.

По думите на Здравков е необходимо да се помисли за професионалната квалификация на всички участници в процеса на осъществяването на един проект. Според него от Камарата на архитектите трябва да работят по "ограничаване на правоспособността в отделни сектори като градоустройство, инвестиционно проектиране и интериорен дизайн". Столичният главен архитект е на мнение, че не трябва да се допуска всеки да бъде експерт по всичко.

"Промяната в законодателството трябва да преосмисли и ролята на т.нар. независим строителен надзор - колко и как той наистина да е независим и доколко ще поема адекватна отговорност в процеса на контрол на строителството. Най-малко е странно възложителят, преборил се за европейско финансиране, да поема негативите от грешките на всички участници по веригата, а в немалко случаи и да търси наравно с проектантите решения на най-елементарни технически детайли", смята Здравков.

Повод за коментара му стана ремонтът на столичната ул. "Граф Игнатиев", който продължи повече от година и предизвика недоволство сред обществото заради редица елементи от интериорния дизайн, сред които прословутите "перки", играещи роля на ограничители.

Здравков добави, че трайното решение на проблема с реституираните имоти в кварталите е задача, пред която всеки кмет и главен архитект ще се изправят в следващите десетилетия. Той посочи и какво би било трайното решение на този проблем - "преместване на имотите от междублокови пространства по периферията на квартала".

"Чувам мнения, че е редно да разпилеем града по периферията, но трябва да е ясно, че това ще доведе до нови икономически, социални и екологични проблеми. Посоката за правилно планиране на града е в създаването на модерни и мултифункционални зони с нови квартали, съчетаващи в себе си трите функции - обитаване, работа и забавления. Тази задача е сред приоритетите в работата ми, защото създаването на мултифункционални зони и правилната политика на мобилност са основата за преминаване към пешеходно придвижване", допълва Здравков.


2 септември 2019 - Дневник

Добави коментар


20 септември 2019 17:16 | Проектантите да минават квалификация всяка година
От: От: инженер проектант с 40 години стаж
Дипломите се придобиват със съответното образование по специалност, за която всеки инженер или архитект е положил труд, доказал и защитил своите знания. Всяка диплома е за съответна специалност и няма такава за проектант. Завършилите своето образование се насочват към различни сфери: строителство, проектиране и др. Всеки проект се внася в съответната община и там се правят така наречените експертни съвети. Там е мястото да се кажат предимства и недостатъци на един проект, да му се даде ход или да отпадне. Но в тези съвети не са хора с опит в проектирането, а ваши хора на общините. Не след като проектът е одобрен и започнато строителство да му се търсят недостатъци и да се обвиняват проектантите. Кой сте Вие г-н Здравков, че ще предлагате ежегодна квалификация? Или тогава само ваши хора да проектират?
19 септември 2019 10:56 | булеварда на Здравков
От: инженер
До колкото си спомням арх. Здравков е издал разрешението за строеж на бул. "Граф Игнатиев" без забележки. Да не би да е гледал само ръкохватките на бравите.
18 септември 2019 01:34 | квалификация
От: инженер от Занзибар
Той, г-н Здравков да провери или по-точно да му проверят първо неговата квалификация, щото "перките" и ремонта на "Графа" са точно по време на неговия мандат!!! И пространството(ларгото) пред църквата е по-зле и от градска тоалетна! Да не говорим, че и София е зяприличала на клоака! Нали така, г-н Здравков, търсете оригиналност във Вашите решения, проектантите си отговарят за техните.
1 ]
3 резултата в 1 страница


ключови думи
архитектура, градска среда, проектиране, строителен надзор


още от категорията архитектура, проектиране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg