фирми продукти
представяме
работа
 
Ремонтираха превантивно 75 км републикански пътища във Варненско

Пътна инфраструктураБлизо 170 млн. лв. от националния бюджет и европейските фондове се инвестират в подобряване на пътната инфраструктура в област Варна от средата на 2017 г. до сега. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той участва в дискусия за регионалното развитие и европейската солидарност. С финансиране от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. бяха рехабилитирани 15,6 км от второкласния път Варна – Добрич, 17,4 км от третокласния път Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово и 12 км между Гроздьово и Провадия.

С национално финансиране се ремонтират близо 10 км от автомагистрала "Хемус". До края на месеца предстои да приключат строително-монтажните работи по 8 км от АМ "Черно море" и виадукт "Звездица". Превантивно са ремонтирани още 75 км от второкласни и третокласни пътища.

Вече е ремонтирано едното платно от участък по пътя Варна – Златни пясъци. Ремонтът на другото ще бъде направен след като приключи полагането на водопровод по трасето. До средата на юни превантивен ремонт ще бъде направен и на две от съоръженията на Аспаруховия мост.

Приключи изместването на водопровод в района на местността "Траката". Това ще позволи през тази година там да бъде изградено кръгово кръстовище, което ще допринесе за повишаване на безопасността на движението. Осигурен е целеви ресурс за свлачището в местността "Свети Никола".

Финансиране е осигурено и за решаване на съществуващия от повече от 20 години проблем със свлачището "Трифон Зарезан" край Варна. Проектът е одобрен от експертен съвет и дейности по него могат да стартират до месец-месец и половина. Предвижда се свлачището да бъде укрепено чрез премостване с естакада, обясни Нанков.

През тази година ще се ремонтират още 7 км от пътя Варна – Добрич. Ще стартира и ремонтът на пътя Айтос – Провадия, който ще направи достъпно за бързо преминаване още едно трасе по направлението север – юг. С ремонт на 16 км от пътя Топола – Девня, който трябва да бъде направен през тази година, ще бъде решен един от проблемите за бизнеса в региона.

Николай Нанков отбеляза, че се работи активно по изграждането на АМ "Хемус". Със седем месеца предсрочно се очаква да завърши изграждането на участъка между Ябланица и п.в. "Боаза".

Над 70% от дейностите по него вече са изпълнени. През следващия месец се предвижда да започне строителство в 56-километровия участък от пътния възел до разклона с пътя Плевен – Ловеч. Проблеми с отчужденията бавят работата в участъка от п.в. "Белокопитово" до п.в. "Буховци".

Подготвя се промяна в нормативната уредба, която ще спести приблизително година при отчуждаването на имоти за обектите от национално значение, каквато е АМ "Хемус", коментира още заместник-министърът. През тази година ще бъде изготвен технически проект за магистралата в участъка между разклона с пътя Плевен – Ловеч и пътния възел с бъдещата магистрала Русе - Велико Търново.

За трасето с дължина над 80 км има готов идеен проект и одобрен доклад по ОВОС. Очаква се строителството му да приключи най-късно в началото на 2023 г. В момента се проектират почти 80 км между Велико Търново и п.в. "Буховци". Магистралата от София до Варна ще бъде напълно завършена в рамките до следващите 5 години.

През тази година трябва да бъдат реализирани 90% от инвестициите по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 в областта, съобщи зам.-министър Нанков. Общо 154 млн. лв. са средствата, които ще бъдат вложени по 25 договора. С част от тях ще бъдат преобразени варненските квартали Аспарухово и Владиславово.

Обновяват се 11 центъра за спешна помощ и техни филиали по проекта на Министерство на здравеопазването. Ресурс от програмата е насочен и към децата, чрез инвестиции в образователна инфраструктура. По друга оперативна програма – "Околна среда" 2014-2020, ще се инвестират 141,7 млн. лв. за ВиК обекти във Варна и довеждащи водопроводи, които обслужват и други общини. ВиК операторът вече е подал проектното предложение.

То предвижда реконструкция на 7,34 км довеждащи водопроводи, реконструкция на 28,81 км вътрешна водопроводна мрежа, както и нова канализационна мрежа с обща дължина приблизително 81 км. Инвестицията включва и изграждане на канално-помпена станция и съпътстващите сградни водопроводни и канализационни отклонения.

Варна е сред най-активните бенефициенти по програмите за териториално сътрудничество. 30 са проектите, по които са работи в областта с бюджет за българските партньори от близо 5 млн. евро.


12 април 2019 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
пътна инфраструктура, инфраструктурни проекти, пътни ремонти


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg