фирми продукти
представяме
работа
 
София е готова с проект на закон, който да улесни възстановяването на архитектурни паметници

София е готова с проект на закон, който да улесни възстановяването на архитектурни паметнициРаботна група в Столична община е подготвила проект за промени в закони, които да улеснят процедурата по принудителен ремонт на сгради, които са паметници на културата, съобщи днес по "Нова телевизия" зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Той допълни, че текстовете ще бъдат дадени на националното сдружение на общините и депутатите от комисията по култура в парламента, за да ги придвижат към приемане, ако ги одобрят.

Чобанов смята, че новите текстове дават по-лесен и гъвкав механизъм на общините да изискват ремонт на сгради, които са архитектурни паметници или да го започнат те, ако собствениците не реагират. Сред основните промени са отпадане на изискването да бъдат наложени три наказания на собствениците, преди да се реагира, както и даване на възможност на кметовете да обжалват даването и отнемането на статут на сгради, като паметници на културата.

Сегашните текстове от закона, свързани с принудителния ремонт, не работят, обобщи зам.-кметът на София. Той припомни, че в София има около 800 сгради с единичен статут на паметници на културата, като само 5% от тях са в лошо състояние.

Също по "Нова телевизия" министърът на културата Боил Банов обясни, че сега министерството прави толкова усилия и категорични стъпки, че въпросът със сградите-паметници на културата неминуемо ще се реши трайно. Той повтори тезата си от пресконференцията вчера, дадена след доклад на Сметната палата, че решението на проблеми от 50 години няма как да стане за пет месеца.

Банов обяви, че решението е в дигитализацията, която сега е тръгнала, но процедурата за избор на изпълнител се обжалва. Той допълни, че в помещение на първия етаж на министерство на културата ще бъде създадено модерно хранилище, където ще се събере целият архив, свързан със сградите-паметници на културата. До него ще има свободен достъп.

Друга стъпка в посока по-ефективна работа е преместването на работещите в Националния институт за недвижимо културно наследство в сградата на Министерството на културата.


8 март 2019 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
стари сгради, ремонти, ремонт на сгради, паметници на културата


още от категорията ремонти, реконструкции

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg