фирми продукти
представяме
работа
 
От догодина в София се планира да има нов квартал

От догодина в София се планира да има нов кварталПрез следващата година се планира изграждането на нов жилищен квартал в "Хладилника"; въвеждането на стандарти за улични настилки и фасади на сгради, както и въвеждането на правила за поставяне на климатици. Това съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков по време на семинар, цитиран от БНТ.

Новата жилищна зона ще бъде разположена в бившата научно-производствена зона "Хладилника" в района на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна", "Люба Величкова" и "Филип Кутев", а първоначалната идея предвижда да е за 12 хил. души. "Работим заедно със собствениците на терени, за да изберем правилния микс от функции за тази зона. Прецизираме уличната мрежа, местата за училища и детски градини, пешеходни и веловръзки с Южния парк и Борисовата градина", заяви Здравков. По думите му целта е да "не се допускат грешки като с "Полигона", където работят 20 хил. души, а живеят само 2 хиляди".

Освен това Столичната община планира да въведе стандарти за настилките, които се поставят в града, а следващата година трябва да стане факт и наредбата за фасадите на сградите, която първо ще засегне собствениците на здания по ремонтиращата се в момента ул. "Граф Игнатиев", както и по пресечките ѝ - "Шишман", "Шести септември" и "Солунска".

Наредбата за градски дизайн, която ще бъде пусната за обществено обсъждане през януари, ще регламентира цветовете и материалите, които се използват по фасадите на сградите, и дори растера на дограмата. "Целта е правилата за настилките да се прилагат при ремонти на улици и тротоари, дори и ако те се правят от частни инвеститори. Да се знае в града какви типове настилки се използват, а не пред всяка нова кооперация да се слагат различни плочки - кой каквито е намерил в търговската мрежа", съобщи арх. Здравков. Промените ще се прилагат поетапно. Ще бъдат предвидени и правила за поставянето на климатиците - да не капят, да не шумят и да не се виждат.


19 декември 2018 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
жилищно строителство, градски дизайн, стандарти за настилки, стандарти за фасади


още от категорията жилищно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg