фирми продукти
представяме
работа
 
Автомагистрала "Струма" порасна предсрочно с 24 км

Автомагистрала Струма порасна предсрочно с 24 кмАвтомагистрала "Струма" порасна пет месеца предсрочно с 24 километра, след като днес беше пуснат участъка от Кресна до Сандански. По отсечката са изградени 25 големи съоръжения - мостове, виадукт, надлез над ж. п. линията София – Кулата, селскостопански подлези и надлези.

В новия участък на магистралата има три пътни възела - "Кресна", "Струмяни" и "Сандански", 4 площадки за отдих със санитарни помещения и ТИР паркинги. "В бъдеще на тях ще могат да бъдат изградени заведения за хранене и бензиностанции", каза при откриването министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Изпълнител на новия участък е Консорциум "Струма Лот 3.3". Стойността на договора е 280 947 614,4 лв. с ДДС.

Първата интелигентна магистрална отсечка

За първи път в проект за строителство на автомагистрален участък е изградена "Интелигентна транспортна система", включваща станции за броене и управление на трафика, видео наблюдение, измерване на теглото на превозните средства и метеорологично наблюдение. Диспечери от контролен център ще следят случващото се на пътя и при необходимост ще пренасочват трафика чрез пътни знаци с възможност за дистанционно изменение.

Монтирани са информационни табла. На четири места са инсталирани преброителни пунктове на трафика, а на две са разположени пътни станции за измерване на теглото на превозното средство в движение.

В участъка има и две метеорологични станции, които ще отчитат температурата и влажността на въздуха, типа и количеството на валежите, видимостта на пътя, скорост и посока на вятъра, дебелина на водния слой върху асфалта, точка на замръзване на пътната настилка в зависимост от третирането с луга и други химикали, температурата на повърхността на пътя и 5 см под асфалта. Данните ще дават възможност да се прогнозира кога може да настъпи заскрежаване, заснежаване или заледяване и снегопочистващите фирми ще се информират за необходимостта от обработване на пътната настилка.

През 2023 година от София до Кулата ще се пътува час и половина

Петя Аврамова допълни, че изпълнението на отсечката от магистрала "Струма" между Благоевград и Крупник е на 40%. В ход са тръжните процедури за участъка през Кресненското дефиле. Има избрани изпълнители за участъците преди и след тунел "Железница". Очаква се в скоро време да може да се сключи договор и за самото съоръжение.

Председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов изрази надежда изграждането на най-тежкия участък от "Струма" да върви така, както е планирано - без обжалвания, което би позволило до края на 2023 г. да бъде завършена цялата магистрала. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков допълни, че така от София до границата с Гърция ще се пътува за час и половина.

Дължината на "Струма" от Даскалово до границата с Гърция е 150 км. Магистралата е част от коридор "Ориент/Източно Средиземноморие", свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава трафикът за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Със средства от Оперативна програма "Транспорт" 2017-2013 са изградени общо 69 км от "Струма" в отсечките Долна Диканя - Дупница (16,78 км), Дупница - Благоевград (37,48 км) и Сандански - Кулата (14,7 км).


17 декември 2018 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
пътна инфраструктура, инфраструктурни проекти, пътни проекти, пътно строителство


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg