фирми продукти
представяме
работа
 
Готова ли е фасадата на нашето жилище за тежките зимни месеци

Топлоизолационни системи Термофлекс® от Марисан

С настъпването на есента започваме да се замисляме за това дали сме подготвени за предстоящото понижение на температурите. Пренареждаме гардероба си, проверяваме и често подменяме обувките си – общо взето правим всичко нужно, за да се чувстваме добре, когато настъпи зимата. Постъпваме по същия начин и с автомобилите си. След като приключим с всички тези приготовления, се чувстваме удовлетворени и напълно подготвени за студените месеци. Дали е така обаче?

Домовете са местата, където прекарваме най-много време от денонощието. Именно поради тази причина, редно е, мислейки за себе си и най-близките си, да си зададем въпроса дали нашият дом е подготвен за зимата?

Домовете ни през зимата

В последните години много често ставаме свидетели на екстремни температурни амплитуди в периода декември – февруари. Така, от слънчеви и безоблачни периоди, температурите могат да паднат с над 20°C и само в рамките на няколко дни да се наложи да се справяме с натрупалия се сняг. Тежките атмосферни промени могат да имат особено негативно влияние върху нашите домове.

Фасадата, като участъка, нагърбен с тежката задача да предпазва помещенията от външния климат, трябва да може да устоява на редица агресори, между които ниски температури, странични дъждове, снегонавявания, градушки, механични движения в основата и др. Едновременно с това тя е отговорна и за поддържането на комфортния климат в помещенията.

Готова ли е фасадата на нашето жилище за тежките зимни месеци

До какво водят проблемите в една фасада

Проблемите, съпътстващи една нефункционална фасада най-често биват три вида:

  • Нарушена енергийна ефективност

Фасада с нарушена функционалност или липса на топлоизолация вещае трудно поддържане на приятния климат в помещенията и далеч по-високи сметки за отопление. По-бързото изстиване на дома и невъзможността за задържане на генерираната енергия в помещенията правят тяхното обитаване далеч по-дискомфортно.

"Добрата външна топлоизолационна система може да редуцира енергийните загуби с между 80% и 90%".

"The Significance of Thermal Insulation", May, 2015
KEA Climate Protection and Energy Efficiency of Baden-Württemberg


Добрата външна топлоизолационна система може да редуцира значително енергийните загуби

  • Нарушена структурна стабилност

С течение на времето фасадите стареят и стават по-податливи на напуквания, обезцветяване и други неприятни последици. Експлоатационните им характеристики се влошават допълнително от променливите атмосферни влияния и агресорите във външната среда като дъжд, сняг, слънце, градушки, индустриални газове, механични частици и т.н. Комбинацията между наличието на микропукнатини във фасадата и честите дъждове водят до проникване на влага в основата и компрометиране на експлоатационните характеристики на вложените материали. При фасади в региони с по-резки и осезаеми температурни амплитуди проникналата влага често може да замръзне. Това предизвиква линейни разширения, които сами по себе си допълнително увреждат общото състояние и структурната стабилност на фасадата.

  • Риск от образуване на конденз

Един от най-сериозните проблеми, съпътстващи зле проектираните или остарели фасади, е повишеният риск от образуване на конденз. В ролята си на преграда между топлите помещения и студения въздух от външната среда, фасадата често се оказва неспособна да изведе парите извън конструкцията, което води до образуването на конденз по вътрешната страна на стената. С течение на времето това води до образуване на мухъл. Местата, в които се натрупва конденз, често могат да са някои от по-трудно забележимите зони като зад тапетите например. Това допълнително влошава проблема, тъй като ние и нашите близки ставаме обект на здравословни рискове, без дори да подозираме. Дори и да забележим наличието на подобен проблем обаче, справянето с него невинаги се оказва лесна задача.

Образуване на мухъл по вътрешната страна на стената
 
За да визуализираме по-добре риска от възникване на конденз в стандартна тухлена стена от неизолирана фасада, ще използваме професионалните функционалности на ТЕРМОКАЛКУЛАТОР. Конфигурацията на стената в посока отвътре – навън включва: хартиени тапети, циментова мазилка, зидария от обикновени тухли и варо-пясъчна мазилка.

Риск от възникване на конденз в тухлена стена от неизолирана фасада
 
Резултатите са категорични – има сериозен риск от образуване на конденз. Графиката визуализира и критичната зона, в която се зараждат предпоставки за поява на мухъл, а именно – межу циментовата мазилка и хартиените тапети, от вътрешната страна на стената.

Изводите от проведеното изследване на примерната конструкция показват и нещо далеч по-обезпокояващо. Въпросният риск е наличен през цели 5 месеца от годината в периода ноември – март. Това означава, че в близо половината част от годината ние и нашите близки бихме живели в среда, предразполагаща към здравословни проблеми.

За да открием решението на въпросния проблем, към съществуващата примерна конструкция добавяме лепило за ТИС, плочи от EPS и топлоизолационна мазилка.

Топлоизолирането на стената изкоренява риска от образуване на конденз
 
Резултатите сочат, че стандартното топлоизолиране на стената тотално изкоренява риска от образуване на конденз. По този начин успяваме да съхраним комфортния климат в помещенията и поддържането на приятната и здравословна среда.

Топлоизолационни системи ТЕРМОФЛЕКС® и ТЕРАПОР® като начин да предпазим дома си и съхраним фасадата за дълъг период от време

Интегрираните ТИС на МАРИСАН са разработени изцяло под един покрив и се състоят от различни компоненти, сертифицирани и пригодени за работа в система и пълен синхрон. Системните решения под марките ТЕРМОФЛЕКС® и ТЕРАПОР® предоставят редица предимства, между които:

  • Редуциране на разходите за отопление и охлаждане с до 70%;
  • Предпазване на конструкцията от негативни външни влияния и тежки атмосферни условия;
  • Поддържане на комфортен и здравословен климат в помещенията, благодарение на свойството за отвеждане на парите извън конструкцията. Така се изкоренява рискът от натрупване на влага и възникване на мухъл и плесен;
  • Активно редуциране на вредните емисии на CO2 в атмосферата.

Посредством професионалните свойства на всеки един отделен компонент, системата гарантира перфектното изпълнение на всички прилежащи функции:

  • Топлоизолиране

Характеристиките на вложените топлоизолационни материали във всяка една система от серията позволяват ефективното редуциране на разходите и гарантират повишеното енергоспестяване.

Топлоизолационната система гарантира енергоспестяване

  • Товароносимост

Благодарение на екстремната якост и еластичност на лепилата за полагане на ТИС, се гарантира устойчивостта на топлоизолационната система на множеството натоварвания, на които е подложена през периода на нейната експлоатация. Без значение дали става въпрос за външни или вътрешни агресори като теглото на системата, деформационните процеси в материалите и стените и други, топлоизолационният слой остава здраво фиксиран за дълъг период от време.

  • Защита от външни влияния

Сертификат за качествоТоплоизолационните системи на МАРИСАН играят ролята на "щит" срещу агресивната външна среда и променливите атмосферни условия. Изпитаните свойства и цветовата дълготрайност на фасадните бои, в комбинация с устойчивостта и висок клас на негоримост на фасадните мазилки, подсигуряват красивата визия и съхраняват експлоатационните свойства на цялостната система.

За изпитаните свойства на топлоизолационните системи на МАРИСАН говорят и множеството национални и международни сертификати за качество. Така например, в ролята си на отговорен производител, компанията акредитира своите топлоизолационни системи съгласно изискванията на международната спецификация ETAG 004.

Издадените експертни оценки се базират на документална оценка, физично изпитване и лабораторен анализ в акредитирани европейски лаборатории, касаещи техните физични свойства, сигурното им поведение в условия на пожар, здравословната експлоатация, безвредност и екосъобразност и гарантираните топлоизолационни и звукоизолационни качества.

Благодарение на това, топлоизолационните системи на МАРИСАН могат да носят маркировка "СЕ", служеща като индикатор за тяхното качество и възможност за предлагането им на европейския пазар при участие в проекти или обществени поръчки.

За допълнителна техническа или търговска информация, моля посетете официалния интернет сайт www.marisanbg.com или корпоративния блог http://blog.marisanbg.com.

Автор: Марисан АД


15 ноември 2018 - Comfort.bg

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
Марисан, топлоизолация, топлоизолационни системи, топлоизолационни материали, външна топлоизолация


още от категорията топлоизолация

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg