фирми продукти
представяме
работа
 
Полезни съвети за надеждни и красиви покрития в дома

Терафлекс® - лепила за керамични покрития

Облицовъчните покрития си остават едни от най-предпочитаните решения за площите в дома, подложени на най-сериозни агресори от външната среда като кухни, бани и мокри помещения, тераси, коридори и т.н. Всичко това, благодарение на тяхната експлоатационна надеждност, лесна поддръжка и богат набор от различни геометрични форми, материали и възможности за комбинация.

Но същината на процеса по подсигуряване на всички тези предимства, характерни за керамичните настилки, не приключва до избора на облицовъчен материал, а напротив - от особено значение се явява лепилото, с което биват положени те. За да се изкорени рискът от компрометиране на положената облицовка и спестяване на излишни разходи за последващи ремонти поради недобре информиран избор на подходящи материали, се препоръчва работа с лепила, притежаващи следните възлови характеристики:

  • Екстремна якост на залепване – особено възлово свойство при полагането на тежки облицовъчни материали и широкоформатни плочи. Поради нарастващата популярност на тънкослойния метод на лепене, високоякостните лепила се явяват особено предпочитано решение, гарантиращо дълготрайни ефективни резултати.
  • Висока еластичност – благодарение на това свойство, лепилният слой надеждно абсорбира възникващите напрежения и вибрации в основата, предпазвайки целостта и красивата визия на облицовката. Работата с високоеластични лепила изкоренява риска след определен период от време да усетим т.нар. "хлопане" (нестабилност) на някои от положените плочки и да се налага да ги подменяме.
  • Мразоустойчивост – резките температурни промени, на които са подложени облицовани площи на открито, като балконите и терасите например, налагат нуждата от полагане на такива лепила, които не се влияят от тежките атмосферни условия. Снеговете и заледяванията през зимните месеци, както и дъждовете и слънчевото греене през топлите периоди от годината са сериозно изпитание за качествата на положеното лепило.
  • Перфектна адхезия към различни основи – критични и деформируеми основи, съществуващи керамични покрития, паркет, бетон и ред други възможни основи налагат специфични изисквания към лепилото, с което се полага покритието. Негово основно задължение е да подсигури безкомпромисното качество и надеждната експлоатация на положеното покритие напред във времето.

Но как изглежда всичко това на практика?

Облицовките в банята – за какво да внимаваме

Баните и мокрите помещения предразполагат към различни възможности за дизайн – наред с традиционната керамика, в тях често се преплита фината детайлност на стъклокерамичните облицовки и индивидуалното внушение на декоративните елементи от камък. Именно това налага изискването за работа с лепило, образуващо екстремно здрава връзка с основата. ТЕРАФЛЕКС® PLATINIUM е често предпочитано решение, поради своята висока якост на залепване, позволяваща тънкослойното полагане на всички гореизброени материали. Наред с това, положеният лепилен слой се характеризира и със своята екстремна еластичност – задължително изискване за подсигуряване на дълготрайната експлоатационна надеждност на облицованите повърхности.

Лепилото Терафлекс® Platinium подсигурява дълготрайност на облицовката

Типично за облицоването на бани и мокри помещения е решението да не се премахва съществуващата облицовка с цел да се спестят излишно време и ресурси. Така се преминава към полагане на нова облицовка директно върху старата. Именно гланцираната повърхност на съществуващата облицовка превръща процеса в истинско изпитание. ТЕРАФЛЕКС® PLATINIUM е ефективен помощник в преодоляването на особеностите на гланцираните и неабсорбиращи облицовки като стъклокерамиката, гранитогреса, интериорното и фибро стъкло и др., а именно – изкоренява риска от отлепване на облицовката, гарантирайки надеждното ? фиксиране напред във времето.

Едно от качествата на ТЕРАФЛЕКС® PLATINIUM, значително улесняващи работния процес, е удълженото отворено време на лепилния разтвор. Това позволява лесното и комфортно изпълнение на корекции в геометрията на положената облицовка. По този начин се гарантира сигурността в постигането на желаната визия на облицованите площи.

Масивните облицовки – лукс и провинциално внушение в дома и вилата

Мраморът, гранитът, естественият камък, както и масивните облицовъчни материали често биват предпочитани, за да вдъхнат своето специфично внушение на интериорните и екстериорни площи. Но една често допускана грешка може да наруши постигането на желания ефект, а именно - полагането им с неподходящо лепило. От особена важност е полагането на подобни масивни облицовки да се извършва с високоякостни лепила като ТЕРАФЛЕКС® GOLD. Благодарение на високоякостната връзка, която лепилото образува с основата, сигурното фиксиране на широкоформатни плочи и тежки облицовъчни материали се подсигурява както при подови площи, така и при стени, цокли на сгради и др.

Лепилото Терафлекс® Gold е подходящо за фиксиране на широкоформатни плочи и тежки облицовъчни материали
 
Високата еластичност, присъща за ТЕРАФЛЕКС® GOLD, е свойството, което в най-голяма степен подсигурява дълготрайната експлоатационна надеждност и универсалното приложение на продукта при силно натоварени площи и присъщите за тях постоянни вибрации и напрежения в основата. Характерен за широкоформатните облицовки е и фактът, че поради своите големи размери, в облицованите площи се оставят и по-малък брой фуги, изпълняващи ролята на активен буфер срещу възникващите напрежения и структурни вибрации. Това предразполага и към по-лесно компрометиране на плочите. Именно еластичността на лепилото позволява абсорбирането на въпросните вибрации, съхранявайки целостта на облицовката.

Терафлекс® Gold е предпочитано решение при облицоване на открити площи

Благодарение на своята студоустойчивост, ТЕРАФЛЕКС® GOLD се радва на особена популярност и при облицоване на открити площи като тераси, балкони, покриви и др. Именно поради своята неподатливост на атмосферни промени, продуктът често бива предпочитан при оформяне на пътеки от масивни каменни облицовки, огради, цокли и други площи при изграждането на желаната среда в градската къща или провинциалната вила.

Керамичната облицовка в дома – лесно, но често подценявано решение

Във всеки дом има площи, облицовани с теракота, гранитогрес или друг тип плочки и керамика. Но това, което често остава на заден план, е спецификата на основата, типът на облицовката и правилният подход към избора на лепило, удовлетворяващо техните индивидуални особености. Затова, ако не сме сигурни кой продукт е съвместим със спецификата на основата, която предстои да облицоваме и типа на избраната облицовка, то най-доброто решение се явяват премиум продуктите с универсален характер.

Именно такъв е и случаят с професионалната формула на ТЕРАФЛЕКС® БЛИЦ. Нейните характеристики изкореняват главоболията около множеството детайли, които трябва да се вземат под внимание при избора на подходящо лепило. Без значение дали става въпрос за деформируеми или критични основи, площи с вградено подово отопление и т.н., ТЕРАФЛЕКС® БЛИЦ гарантира перфектна адхезия и оформяне на идеален лепилен слой за полагането на последващата облицовка.

Терафлекс® Блиц - универсално лепило за керамични покрития

Но основното предимство при работата с ТЕРАФЛЕКС® БЛИЦ се състои в бързото стягане на лепилния разтвор след полагане. Благодарение на това, само 8 часа след полагане на облицовката може да бъде даден старт на процесите по фугиране, улеснявайки значително ускореното преминаване към експлоатация на помещението.

Лепилата за плочки и керамика – ключът към комфортната експлоатация

Качественото лепило допринася за комфортната експлоатация на облицованите площи Колкото по-внимателно е извършено предварителното планиране на предстоящите строително-ремонтни дейности, толкова по-надеждни и дълготрайни биха били последващите резултати.

В дългосрочен план важи само едно правилно – качественото лепило е това, което би осигурило комфортната експлоатация на облицованите площи напред във времето, за да забравим значението на думата "ремонт".
За допълнителна техническа или търговска информация, моля посетете официалния интернет сайт www.marisanbg.com или корпоративния блог http://blog.marisanbg.com.

Автор: Марисан АД


16 октомври 2018 - Comfort.bg

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
Марисан, лепила, лепила за плочки, лепила за керамика, лепила за теракот, лепила за мрамор, лепила за гранитогрес, лепила за камък


още от категорията лепила

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg