фирми продукти
представяме
работа
 
Кадастрална карта вече има за 62% от територията на България

Кадастрална карта вече има за 62% от територията на България68 500 кв. км от страната или 62% от цялата й територия са покрити с кадастрална карта и регистри към нея. Това обяви изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Виолета Коритарова, цитирана от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Набраната информация в тях обхваща приблизително 13 млн. недвижими имоти, включително поземлени имоти, сгради и данни за самостоятелните обекти в сградите. Изграден е кадастър за всички областни градове, 120 общински центрове и населени места и територии с активен пазар на имотите и инвестиционен интерес.

Обхванати са цялото черноморското крайбрежие, планинските и балнеоложки курорти. "В процес на изработване на кадастрална карта са землищата на още 12 общински центрове и 84 населени места в различни области на страната, като населените места, за които има одобрена карта, могат да се видят в сайта на агенцията", казва Коритарова.

Сто процента покритие с кадастрална карта е постигнато в 4 съдебни района – Несебър, Балчик, Ловеч и Троян, включваща всичките им населени места. Одобрена е кадастралната карта в общо 26 общини, сред които Априлци, Пловдив, Балчик и др.

През септември ще има поръчки за 8 общини

Коритарова добави, че през септември се планира обявяването на нови обществени поръчки за възлагане създаването на специализирани карти и регистри на още 8 общини и над 250 населени места. Финансирането на дейностите по създаване, поддържане и съхраняване на кадастъра се осъществява със средства на държавния бюджет, средства на общините или по национални и регионални програми, включително и с финансиране от европейски фондове.

Цялостното покритие на страната с кадастрална карта трябва да приключи до 2023 г., като това зависи и от осигуряването на ресурс за дейностите на кадастъра, посочва директорът.

"Освен 100% покритие с цифров кадастър е важно и изготвянето на цифрова едромащабна топографска карта. Това ще осигури надеждна основа за редица дейности и проекти. Така ще имаме пълна, точна и вярна цифрова основа за пространствените данни на страната", обяснява Коритарова.

Към 10 август са одобрени кадастрални карти и регистри за неурбанизираните територии на 2380 землища, попадащи в различни области на страната, извън територията на София-град, където има 100% покритие с кадастър.

Някой ден и 4D кадастър

"Очакваме дейностите по преобразуването да приключат догодина, с което ще постигнем 96% покритие на територията на страната с кадастрална карта, като на практика ще остане за довършване създаването на кадастър за урбанизираните територии на голям брой малки населени места", обясни директорът.

След пълното завършване на кадастралната карта на страната се предвижда създаването на кадастрална информация и специализирани данни, които да са сигурна база за тематични нужди. Картата би трябвало да се допълни със значителен обем специализирани данни от други институции, аеро и спътникови изображения както и изграждането на 3D и 4D кадастър на държавата.


3 септември 2018 - Дневник

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
кадастрални карти, геодезия, кадастрален регистър


още от категорията картография, кадастър

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg