фирми продукти
представяме
работа
 
Офис площите ще са фокусът на инвеститорите в имоти тази година, прогнозират от "Фортън"

Офис площите ще са фокусът на инвеститорите в имоти тази година, прогнозират от ФортънСлед продажбите на големи търговски центрове през миналата година през 2018 фокусът на инвеститорите в имоти се измества към офис площите. Очакванията са придобиванията на първокласни офис сгради да са двигателят на пазара, прогнозират от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Със сделки с бизнес имоти за близо 1 млрд. евро 2017 беше пикова за инвестиционния пазар. От тях около 870 млн. евро е стойността на придобиванията с инвестиционна цел – управление и реализиране на доходност от наеми.

Пазарът на бизнес имоти едва ли ще стигне нивата на 2017 г.

Прогнозата на Cushman & Wakefield Forton е, че през 2018-а пазарът на бизнес имоти няма как да достигне обема от предходната година заради ограниченото предлагане на първокласни активи. Доходността по сделките ще продължи плавно да намалява през следващите месеци, като към момента тя се движи около 7% за търговските площи и между 7.5 и 8% за офис площите.

Силен остава и интересът за строителство на нови проекти, като най-силно изразен е той при офис площите и на жилищния пазар. Сериозни инвестиции вероятно ще привличат и мултифункционални проекти, които съчетават различни видове площи.

Ще се появят нови 178 000 кв. м офис площи

През тази година се очаква завършването на нови 178 000 кв. м офис площи при 116 000 кв. м през 2017-а. Наемните нива остават стабилни на 13.5 евро/кв. м за първокласна офис площ.

Раздвижване има и на пазара на търговски площи, където през 2018 г. се очаква откриването на нови търговски центрове – Delta Planet във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив. В столицата нови търговски площи не са планирани на пазара тази година.

Раздвижване при логистичните проекти

Смяната на собствеността в големите търговски центрове обаче се очаква да доведе до промени в търговските им миксове и наемните нива. Към момента наемите на първокласна площ в софийските молове са средно 31 евро/кв. м с тенденция към лек ръст през годината. По-осезаемо покачване на наемните нива се наблюдава на търговските улици, където към момента средният наем на обект от 100 кв. м с добро изложение е 48 евро/кв. м.

През 2018 г. се очаква завършването на нови етапи от няколко големи логистични проекта, които ще извадят на пазара близо 50 000 кв. м площи и определено ще раздвижат наемната активност. Нивата на наемите остават стабилни около 4.5 евро/кв. м за столицата и близките индустриални зони.


9 януари 2018 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
имоти, бизнес имоти, търговски площи, офис имоти, индустриални имоти


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg