фирми продукти
представяме
работа
 
Браншовици искат само негорими изолации за високи сгради

Браншовици искат само негорими изолации за високи сградиИзползването само на негорими изолационни материали от клас по реакция на огън А1 и А2 (БДС EN 13501-1) за сгради с височина над 28 м поискаха от Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС) на конференция в София. В настоящата редакция на наредбата за тези сгради се допуска използването и на такива с класове В и С, припомнят те.

От браншовата асоциация предлагат да се въведе изискването върху изолациите от стиропор задължително на определени места да има минимум по половин метър защитни ивици с ширина не по-малка от половин метър с негорим материал от клас не по-нисък от А2. За тази цел да се забрани използването на материали от клас В, искат още от БАИС. Изпълнителният директор на асоциацията инж. Йордан Николов припомни липсата на единен евростандарт за тези изисквания.

По време на кръглата маса, в която взе участие и зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова, български и чужди експерти по пожарна безопасност, стана ясно, че ЕК е започнала разработването на стандарти за тестването на материалите използвани за изолации върху фасадите на сградите. "В момента обаче все още няма единен стандарт. За основа на бъдещия се използват основно нормативите в тази област на Германия и Великобритания", каза на форума Сара Крайхен от Fire Safe Europe, но не уточни кога може най-рано новите нормативи да станат факт. По думите ѝ от Еврокомисията са започнали събиране и на мнения от всички държави от Общността по въпроса. Според нея целта е да се даде възможност за унифициране на изпробването на реакцията на огън на най-често използваните изолационни материали в строителството и обновяването на фасадите на сгради. "МРРБ ще сътрудничи с всички институции в страната за съгласуване на българските предложения по разработваните от ЕК стандарти в тази област", каза в тази връзка зам.-министър Малина Крумова.

Ондрей Срамек, също от Fire Safe Europe разказа за различните противопожарни нормативи за влаганите изолационни материали в някои от Стария континент. "Основните изисквания на различните прилагани стандарти са в зависимост от височината и предназначението на сградата. В Чехия например за училища, детски градини, болници, домове за стари хора и други социални сгради е задължително използването на негорими материали за изолация", разказа той. По думите му в Европа към 20 метра е средната височина, над която е задължително използването на негорими изолации от клас А. Срамек добави, че в Чехия за постройките между 12 и 22,5 м е задължително използването на негорими ивици между етажите. "В различните страни ширината на тези ивици е от 20 до 150 см, като някъде има куриозно изискване те да са през един етаж", допълни той.

Сара Крайхен добави, че Еврокомисията започва и проучване на въпроса за токсичността на дима, отделян при пожар на изолациите, използвани в сградите. Според нея единствено в Полша засега е правено по-подробно проучване на проблема.

Мирослав Йотов, главен директор "Надзор на пазара" в ДАМТН определи като много обемна и сложна задача започнатата работа по уеднаквяване на нормативите, засягащи изолациите в строителството. Според него за риска от влагането на некачествени материали или такива, които не са подходящи за съответната сграда не бива да следят само контролните органи на пазара, а и експерти по пожарна безопасност.


23 ноември 2017 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
негорими изолации, негорима изолация, изолационни материали, топлоизолация, саниране


още от категорията саниране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg