фирми продукти
представяме
работа
 
Предлаганият вариант за "Струма" през Кресна е 4 пъти по-евтин от големия тунел

Предлаганият вариант за Струма през Кресна е 4 пъти по-евтин от големия тунелНе започнем ли строителството на АМ "Струма" в Кресненското дефиле до 2019 г., има риск да загубим безвъзмездното европейско финансиране за проекта и да се наложи той да бъде завършен със средства от бюджета, което е безотговорно. Това заяви днес по БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Държавата разглежда всичките 5 варианта за трасе през Кресненското дефиле. Най-важното е да изберем този, който ще гарантира възможно най-безопасното пътуване и преминаване. Трябва да спазим и всички законови мерки, както и да защитим околната среда. Не трябва да забравяме също финансовата и икономическата точка на въпроса", отбеляза министърът.

От икономическа и екологична гледна точка най-оптимален е полуизточният вариант, обясни министър Нанков и посочи, че той предвижда запазване на съществуващото трасе в посока Гърция с уширение, рехабилитация и изправяне на завои и екологични мерки, които гарантират безопасността на животинските видове. В проекта е включено и изграждането на обходен път на Кресна, с което ще се обезопаси трафикът в града.

В посока София движението ще бъде изнесено от дефилето в източна посока. Ще бъдат осигурени пет пътни възела и 6 връзки между двете трасета и връзки с всички населени места, каза още Нанков. Министърът бе категоричен, че това е най-оптималният вариант от гледна точка на сигурност и безопасност на пътуващите. Икономическата и финансова логика показват, че това е най-евтиният вариант - до 4 пъти по-евтин от дългия тунел, посочи той. Регионалният министър обясни, че Кресненското дефиле е най-сеизмично тежкият и сложен район в България. "Тунел със сигурност няма и не трябва да се строи от гледна точка на нашия приоритет за сигурността и безопасността", категоричен бе Нанков.

Ако затънем в процедури по обжалване на проекта за "Струма" има риск да загубим средствата. Останалите участъци от Лот 3 на магистралата се строят в срок, дори участъкът към Сандански изпреварва сроковете, информира той.

В края на годината ще имаме готови планове за разширяването на АМ "Тракия" от София до Пловдив, защото това е най-натовареният участък, в който през лятото трафикът достига 40 хил. автомобила на денонощие, съобщи още министър Нанков. В момента се извършват анализ и оценка на сервитутите и проучвания за изграждане на още по една лента в двете посоки. По думите му през 2018 г. може да започне проектиране и остойностяване на уширението.

"Минималната щета за държавата от обжалванията на тол системата е 1,5 млн. лева на ден. Ще заведем иск срещу тези фирми, които непрекъснато обжалват, като в момента правим остойностяване на всички пропуснати ползи за страната", коментира министърът във връзка с процедурата за внедряването на интегрираната система за плащане на пътни такси. "В края на 2018 година тол системата ще заработи", категоричен бе Нанков и напомни, че заради процедурни хватки въвеждането й се бави с година и половина. Министърът добави, че се обмисля вариантът за създаване на държавна компания, която да внедри системата на принципа на ин хаус.

"Санирането не е спряно. Контролът е подобрен. Всички сигнали, които са изпратени до нас, са проверени и при нарушения строителите са си понесли санкциите", каза още министър Николай Нанков. От направените проверки до момента за качеството на вложените материали е установено, че само в един блок с височина над 28 м има разминаване по един от четирите показателя в декларираното от фирмата качество по отношение на пожарната безопасност. Ще направим и платим повторни тестове в лаборатория в Стара Загора, съобщи министърът. Вероятно през следващата седмица ще е готов пълният доклад на комисията, която проверява вече завършените сгради. В него ще са залегнали предписания за отстраняване на евентуални проблеми, като ще се търси техническо решение за обезопасяване.


11 август 2017 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
пътно строителство, магистрална инфраструктура, инфраструктурни проекти, пътни проекти


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg