фирми продукти
представяме
работа
 
Строителното министерство готви нова жилищна стратегия

Строителното министерство готви нова жилищна стратегияВ днешно време, когато някой трябва да си купи жилище, последното, за което ще се сети, е да види дали няма някоя правителствена програма, на критериите на която ако отговаря, може да ползва облекчение. Ако например е част от младо семейство, което е напът да се сдобие с първия си дом. Единственото, на което може да се разчита в момента, са рекордно ниските лихви по кредитите и приспадането на лихвите при подаването на годишната данъчна декларация за доходите.

Жилището е стока от първа необходимост, затова и във всички страни с пазарна икономика имат жилищна политика. Трябва да се помисли за такава политика, най-вече в полза на купуващите първото си жилище. Такива са мненията сред строителния бранш, макар че неговите проблеми далеч не са се свили дотам, че този въпрос да е ключов.

Жилищна политика ли?

На фона на нерешени ключови въпроси през последните 20 години този за жилищна политика, провеждана от държавата, звучи напълно неактуално, ако се съди по действията на управляващите. В сметката не влизат предизборните обещания, които се забравят още в деня на произнасянето им.

Ресорно този въпрос се отнася до Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На неговия сайт може да се види и стратегия, в която се анализира ситуацията и се предлагат мерки като една от тях е отпускането на по-евтини ипотечни заеми на граждани.

Запитване до министерството показа, че тази стратегия е стара, а от известно време е в ход подготовката на нова, с която се е заела междуведомствена работна група.

"Към настоящият момент е изготвен анализ, който е представен в междуведомствена работна група. Очакват се писмени становища на заинтересованите лица, които да бъдат обсъдени и отразени в него, след което ще продължи работата по втория етап - разработване на визия и стратегия за развитие на жилищната политика в България. Продуктът по втория етап е планиран за октомври, 2017 г. Крайната дата за предаване на окончателен проект на Национална жилищна стратегия е 20.11.2017 г.". Това отговориха на запитване на "Дневник" от строителното министерство.

На въпрос дали в документа се предвижда и под каква форма да има финансови облекчения, от ведомството посочват, че "засега само е споделено намерение (в анализа) да се мотивира създаването на нови елементи в жилищно-финансовата система на България". Допълва се, че по отношение на жилищното кредитиране, и в момента съществува развит пазар на "ипотечни кредити с дълъг срок на погасяване", предлагани от търговските банки.

"Идеята е това предлагане да се допълни от нови финансови инструменти, водещи до повишена платежоспособност/достъпност и намалени рискове от прилагане на ипотеки при необслужени кредити", се казва в отговорите до медиата без да се навлиза в конкретика.

Единственото, което може да се каже, че реално съществува, е по линия на данъчните облекчения, които могат да ползват млади семейства с купено единствено жилище и отговарящи на ред изисквания. Това става с подаването на годишните данъчни декларации за доходите.

Социалисти ли са британците

След толкова години стремеж България да се впише в графата на тези, които имат пазарна икономика, някому може да се стори социализъм да има подобно нещо като жилищна политика - в смисъл държавата да се грижи за това, да има облекчения по лихвите на жилищните кредити или по отношение на срока на тяхното връщане.

От друга страна, ако се върнем отново на примера с Великобритания, може да се види, че там има не една и две програми, или създадени от правителството, или подкрепяни под една или друга форма от него.

Пример за това е програмата "Първа покупка", насочена към хора, които за пръв път си купуват жилище. Национална агенция отпуска заем, покриващ 20% от стойността на жилището. Останалата сума се осигурява от лични средства или банков заем. Парите се връщат чак след 25 г. или при препродажба на жилището.

По друга програма държавата осигурява публични терени, подходящи за изграждане на жилища. Цената им може да се плаща на етапи от инвеститорите, така че те да използват осигуреното от самите тях финансиране за самото строителство. В схемата участват министерства и други държавни ведомства със свои имоти.

Съществува и инвестиционен фонд, създаден от правителството, от който строителите в неразработени още територии получават финансиране, което трябва да върнат след като продадат жилищата. Цената на получените от фонда заеми зависи от кредитната история и кредитоспособността на инвеститорите.

Специализиран фонд пък има за цел да подпомага решаването на проблеми с инфраструктурата на жилищните строители. По тази линия се цели и стимулирането на местната икономика.

От наличната информация се вижда, че правителството периодично актуализира политиките си в този сектор, за да могат да отговорят те на актуалната ситуация.


23 юни 2017 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
жилищно строителство, недвижими имоти, ипотеки, жилищни заеми


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg