фирми продукти
представяме
работа
 
Поне 2 млрд. лв. са нужни за довършване на "Хемус"

Поне 2 млрд. лв. са нужни за довършване на ХемусМинистърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи по време на парламентарния контрол, че за довършването на магистрала "Хемус" по индикативни данни необходимият ресурс е повече от 2 млрд. лева.

От тази сума 22.8 млн. лева за тази година са осигурени с постановление на правителството от януари, като те са за започване на два участъка, с които първоначално ще има избрани изпълнители за авансово финансиране по техните договори.

Допълнително от бюджета са осигурени още 1 милион лева за разплащане на проектирането на строителството. Продължава работа за финансово осигуряване на проекта, като се търсят различни варианти, включително и въвеждането на тол такса, каза министърът.

Той уточни, че финансирането за първите 9.3 км по трасето от пътен възел "Боаза" към Ябланица е осигурено. Чакаме да мине процедурата по обжалването пред ВАС и сключваме договора, каза министърът и отбеляза, че от 96 млн. лева заложена цена офериращият е предложил и спечелил с цена 55 млн. лева, като икономията на средства ще се използва за нови участъци.

Участъкът пътен възел "Белокопитово" към пътен възел "Буховци" е в процедура по провеждане на тръжна процедура и отваряне на ценовите оферти на кандидатите, каза министърът и предположи, че и в този случай може да постъпят жалби.

Финансиране за авансови плащания е осигурено и по двата договора от бюджета на пътната агенция, каза министърът. Той изтъкна, че при въвеждането на тол таксите на годишна база ще има между четири и пет пъти по-голям ресурс за рехабилитация и строителство на нови пътни отсечки.

Междувременно бе възобновена след обжалване обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3.5 т. Срокът за получаване на оферти е днес до 17 ч.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн. лева без ДДС.


19 май 2017 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
пътно строителство, пътна инфраструктура, инфраструктурни проекти, пътни проекти


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg