фирми продукти
представяме
работа
 
Враца строи търговски център и спортна зала

Враца строи търговски център и спортна залаВраца сменя облика си. Градът ще се сдобие с нова спортна зла и модерен търговски център. Общината вече започна пълнене на образувалите се през зимата дупки по улиците със студена асфалтова смес. Ремонтите ще продължат през цялата 2017 г.

Улиците на Враца са в окаяно състояние след продължителни строителни разкопавания за смяна на водопроводни и канализационни тръби по проект за обновление на водния цикъл. През 2017 г. улиците на града трябва да добият нов вид - прясно асфарлтирани и безопасни за движение на хора и коли, казва кметът Калин Каменов.

Враца се прочу с безплатно санираните блокове по Националната програма за енергийна ефективност. Последно в обновени и топли домове заживяха 65 семейства от 14-етажна сграда в един от кварталите на града. На една от стените й е изобразено логото на общината. Градът е на второ място в страната по санирани блокове. До края на 2017 г. нов облик ще получат над 100 жилищни сгради. Само преди една година в града са били регистрирани 11 сдружения на собственици, днес те са 130.

С пари от местния бюджет малко преди големия януарски студ общината успя да обнови изцяло три важни за движението в града подлеза - при жп гарата, на бул. "Мито Орозов" и при областната болница "Христо Ботев". Подовите настилки и стените са почистени и изкърпени, канализацията е отпушена, монтирани са нови решетки, осветление и камери за наблюдение. Общо 16 камери на трите места гарантират сигурността на гражданите. Нов облик прие и площад "Софроний Врачански". В неговия кръг е оформено пано от мраморни декоративни камъни върху подложка от геотекстил. Кръгът е разширен с 4 м, пространството е аранжирано с цветя. Монтирано е и ново осветление.

Но това, което впечатлява жителите на града, са проектите за строителство на две нови сгради. Общината поиска от общинския съвет карт бланш за изработване на подробен устройствен план за терен, намиращ се в района на спортния комплекс "Христо Ботев". В него ще бъде изградена многофункционална зала, предназначена за спортни събития, конференции, концерти и изложби. Залата ще има зони за зрители, спортно-тренировъчен блок, зона за журналисти и коментатори. Игралното поле на залата ще бъде приспособено за състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, борба, бокс и художествена гимнастика. В триетажната зала ще има места за 2000 зрители. В нея ще има и кафенета и ресторант, а отвън - два паркинга. С изграждането на залата Враца ще заприлича на София, Русе и Варна, които вече имат своите главни арени.

Това, което разбуни духовете във Враца, е събарянето на емблематичната за града Сувенирна палата и изграждането на нейно място на модерен административно-търговски център. Идеята на кмета Калин Каменов и неговия екип най-напред срещна яростна съпротива сред гражданите. Сувенирната палата се намира в центъра на града и дълги години беше любимото място на врачани за предпразничен шопинг. Само че тя вече е безвъзвратно остаряла - покривът тече, стените се рушат, търговци отбягват да наемат щандове.

След обществено обсъждане на идеята за нова сграда на мястото на палатата, общината подготвя инвестиционно предложение за нея. Тя ще търси инвеститор, като вече разработва критериите за кандидатстване. Той трябва да разработи устройствен план и да го съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство при културното министерство, тъй като сградите наоколо са част от архитектурното наследство на града. Проектът за новата сграда ще бъде обсъден и с гражданите. В новата сграда общината ще има собствени търговски и офис площи.

Общината започва и ремонт на паметника на Христо Ботев. Сигнал на граждани за пропуквания по монумента и стените на постамента провокираха подробно проучване на състоянието му. Още тази пролет пукнатините ще бъдат отстранени.


13 февруари 2017 - Стандарт
13 март 2017 18:17 | Относно нов търговски център и спортна зала във Враца
От: В. Христова
Они,врачане са изселия у София ,за какво им са тея строежи???
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
сградно строителство, пътни ремонти, ВиК, енергийна ефективност, саниране, обновяване на сгради


още от категорията строителство, строителни дейности

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg