фирми продукти
представяме
работа
 
Искаме от ЕК 40 млн. евро за аутобана София - Калотина

Искаме от ЕК 40 млн. евро за аутобана София - Калотина40 млн. евро искаме от Европа за изграждане на магистрала от София до граничен пункт Калотина. Това съобщиха от Министерството на транспорта. Проектното предложение е изпратено преди ден, като пари трябва да дойдат по финансовия механизъм "Свързана Европа". Според регламента средствата по програмата не може да надвишават 85% от общата инвестиция, която за магистралата е 90 млн. евро.

Проектът предвижда изграждане на 15 км аутобан от Кулата до град Драгоман. Освен това трябва съществуващото трасе да бъде разширено и коригирано на места, за да се достигне капацитет за скорост 100 км/час. Проектът предвижда изграждане на две платна с по две ленти за движение и аварийна лента.

Освен с пътния проект България ще кандидатства пред Европейската комисия с още 3 предложения, като общата сума на четирите проекта е 207 млн. евро. В Брюксел предстои оценка на проектите, подадени от всички страни. Очаква се резултатите да бъдат обявени в средата на годината.

В жп сектора предложението за европейски пари предвижда развитие на жп възел Пловдив. Той включва рехабилитация и модернизация на железопътната инфраструктура в участъците Пловдив - Пловдив разпределителна - Крумово и Пловдив разпределителна - Скутаре. Проектът предвижда също изграждане на пътен пробив под жп гара Пловдив, развитие на коловозите на жп гарите, попадащи в обхвата на проекта, премахване на съществуващи прелези и замяната им с надлези. Общата стойност на проектното предложение е 115 млн. евро, като европейското финансиране възлиза на 85% или 98 млн. евро.

Ръководство на въздушното движение (РВД) ще кандидатства с два проекта. Единият предвижда изграждане на защитна системата срещу кибератаки. Другият план е за пари от механизма и е за изследване на възможностите за въвеждане на въздушно пространство за свободно планиране над страните - участници в регионалната инициатива Gate One. Общата им стойност е около 1,2 млн. евро, като от европейския фонд се искат около 1 млн. евро.

Това е третата покана по механизма "Свързана Европа", където страната разполагаше с общ бюджет от 406 млн. евро. От тях до момента са одобрени седем транспортни проекта на стойност 294 млн. евро. Три от тях са в жп сектора, като предвиждат модернизация на линиите Костенец - Септември, София - Елин Пелин, София - Волуяк. Общо в тях заедно с националното съфинансиране ще бъдат инвестирани 350 млн. евро. Освен това се предвижда да бъдат купени два кораба за 7 млн. евро, с които ще се извършва проучване и маркиране на р. Дунав.


8 февруари 2017 - Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
пътно строителство, пътна инфраструктура, инфраструктурни проекти, пътни проекти


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg