фирми продукти
представяме
работа
 
Правителството отпусна близо 22.9 млн. лв. за доизграждането на магистрала "Хемус"

Правителството отпусна близо 22.9 млн. лв. за доизграждането на магистрала ХемусПравителството в оставка отпусна близо 22.9 млн. лева на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като парите ще се използват за авансово финансиране на доизграждането на автомагистрала "Хемус". Решението беше взето на днешното заседание на кабинета.

Сумата е по-малко от половината, нужна за изграждането на отсечката между Ябланица и Боаза, за която вече има избран изпълнител. Удължаването на "Хемус", с малко над 9 километра в този участък, ще струва 54.9 млн. лева без ДДС. Именно заради цената, за изпълнител беше избрано обединението "ХВП Ябланица" ДЗЗД, в което влизат "Хидрострой", дъщерните й "Пътстрой Бургас" и "Водстрой 98".

В мотивите за днешното решение се посочва, че завършването на "Хемус" един от основните приоритети в програмата на правителството като ключов проект за развитието на Северна България. Автомагистралата е предвидена да свързва столицата с пристанище Варна, което е с определящо място в Черноморската икономическа зона.

Трасето на аутобана е част от Европейската пътна мрежа от връзката с коридор IV на запад до коридор IX в близост до Велико Търново. Очакваната дължина на магистралата е около 420 км, като неизградената част от нея е с дължина около 250 км.

Към момента в ход е и тръжна процедура за изготвянето на технически проекти и строителството на 16.3 км от автомагистрала "Хемус" в участъка от пътен възел "Белокопитово" до пътен възел "Буховци" в посока Търговище. Индикативната стойност на обществената поръчка е 133 млн. лв. без ДДС.

На 22 юли бе открита и тръжната процедура за проектирането на 50 км от автомагистралата в участъка от Боаза до връзката с път II-35 Плевен - Ловеч. Доизграждането на "Хемус" не може да бъде финансирано изцяло по европрограми, така че държавата трябва да намери общо около 400 милиона лева, обяви в края на лятото премиерът.


11 януари 2017 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
пътна инфраструктура, инфраструктурни проекти, пътни проекти, пътно строителство


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg