фирми продукти
представяме
работа
 
През следващите три години опасват София с още 140 км велоалеи

През следващите три години опасват София с още 140 км велоалеиСофия ще бъде опасана с около 144 км велоалеи, които най-накрая ще бъдат свързани помежду си и ще достигат и крайните квартали. Това предвижда програмата за изпълнение на велотрасета в периода 2016-2019 г. Целта е хората да имат стимул да слязат от колите си и да използват здравословни начини на придвижване, тъй като в момента едва 1% от пътуванията в града са с колело. В момента велотрасетата са 58,91 км и са разпръснати из различните райони на столицата.

Програмата за разширяване на веломрежата цели удобно и безопасно да се свържат отделните квартали с централната градска част и с другите видове транспорт. Според плана на общината ще изграждат три вида трасета за велосипедисти. Основните ще са транзитни. Те осигуряват бърза и директна връзка на отдалечените райони в града с центъра или един с друг.

В кварталите пък ще се изграждат трасета, които да осигурят връзката до транзитните маршрути и спирките на градския транспорт и метрото. Третият вид маршрути, които трябва да бъдат изградени през следващите години, ще са за отдих. Те ще са в парковете и извън града - към Панчарево и Банкя. С насърчаването на колоезденето общината се опитва да реши няколко проблема. Първо, да намали задръстванията и автомобилния трафик. Това пък ще доведе до намаляването на замърсяването на въздуха в центъра.

Експертите ще свържат велотрасето около Руски паметник с пл. "Възраждане", оттам по бул. "Н. Петков" до ул. "Райска градина" и към бул. "Цар Борис ІІІ" до подстъпите на Витоша през парк "Княжевска борова гора".

В Люлин също ще имат велоалея до 2018 г. Тогава колоездачите ще тръгват от бул. "Вардар", а след това ще минават тунела през специален велоподлез, оттам ще има разклонение по булевардите "Добринова скала" и към "Царица Йоанна", като тя може да се продължи и да стига до парка "Жива вода" в Банкя.

Заложено е и да се довърши трасето на ул. "Бели Дунав", Обелско шосе до пресичането на бул. "П. Владигеров" с р. Какач, оттам по бул. "Ломско шосе", към жк "Обеля" и Северен парк, с възможности за развитие на извънградски маршрути в посока тематичен парк "Полето" и "Софийска Света гора" в Стара планина.


30 ноември 2016 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
велоалеи, инфраструктура, пътно строителство, пътни проекти


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg