фирми продукти
представяме
работа
 
Блоковете с цвят и размер по шаблон

Блоковете с цвят и размер по шаблонФасадите на блоковете, къщите и сградите ще бъдат с цветове и размери, определени в специална наредба за градската среда в София. Тя е част от проекта за промени в Закона за устройството на Столичната община, която е публикувана за обществено обсъждане. Идеята за наредбата е тя да обхваща градските пространства с фасадни решения по улиците, с цветови решения за тях, с фасадното осветление, с решение за мястото на рекламата, плюс елементите за градското обзавеждане.

За да се запазят междублоковите пространства, се предлага нова категория терени за озеленяване в жилищни комплекси, каквато в момента не съществува. Столичната община иска да затегне режима на строителство в опит да ограничи презастрояването и да сведе до минимум случаите на вдигнати сгради без улица, паркинг или детска площадка.

Според промените Столичният общински съвет вече ще има много повече функции и той ще приема подробния устройствен план на всички сгради с разгърната застроена площ над 20 000 кв. м. Освен това собствениците им ще представят анализи и доказателства за транспортното им обезщетение със симулации на сегашния и бъдещия трафик. СОС чрез одобряване на специфични правила, когато според предоставени проучвания и анализи се налага, ще може да ограничава параметрите на застрояване под предела на максимално допустимото. Друга изрична норма, записана в проекта, ще гарантира, че при строеж на нов жилищен комплекс ще бъдат предвидени паркинги и зелени площи.

Подземните гаражи към блоковете пък ще трябва да имат озеленяване върху цялата площ над гаража. Предвижда се и облекчен ред за изграждане на детски площадки за игра. Общинските съветници вече ще могат да определят зони с максимално допустимо натоварване с преместваеми обекти и с рекламни елементи, както и да въвежда ограничения и забрани за поставянето им.

В проекта е разписано, че собственик, който премахва строеж без одобрени инвестиционни проекти, планове за безопасност и за управление на строителните отпадъци, се наказва с глоба от 500 до 20 000 лева за физически лица, а за юридически - от 1000 до 50 000 лева.


5 октомври 2016 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
градоустройство, жилищно строителство, озеленяване, детски площадки


още от категорията строителство, строителни дейности

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg