фирми продукти
представяме
работа
 
Пасивна къща в България с дограма от фирма Чех-Пласт ООД

Пасивната къща е строителен стандарт, който едновременно щади природата и е енергийно ефективен, комфортен и икономичен. Пасивната къща не е марка, а олицетворява една отворена строителна концепция, която се е доказала в практиката.

Името "пасивна" се дължи на факта, че сградата няма нужда от активни отоплителни и охладителни системи. Пасивната къща е водещ стандарт по целия свят за спестяването на енергия в сградите. Този стандарт е най-високият и най-бързо развиващ се стандарт за енергийна ефективност в света, при който се постига съкращаване на потреблението на енергия до 90%. Това изключително ниско потребление на енергия се постига благодарение на добрата изолация, енергоефективните прозорци, въздухонепроницаемостта на сградната обвивка и контролираната вентилация на помещенията с възстановяване на енергията от отработения въздух.

Концепцията за пасивни сгради е разработена за първи път през 1991 г. в Дармщат, Германия, където се намира и Институтът за пасивни къщи "Passivehause Institut". По света има повече от 30 хиляди пасивни сгради като голямата част от тях са построени след 2000 г.

Първата пасивна къща със сертификат "Passivhaus Standart Plus", издаден от Passivhaus Institut Darmstadt в България и на Балканския полуостров се намира в с. Марково, област Пловдив. Проектът е съвместна разработка на екип с ръководители и изпълнители инж. Атанас Ставрев и инж. Николай Ставрев - мениджър на фирма "Оберон Концептбау".

Първата пасивна къща в България със сертификат Passivhaus Standart Plus

Сертификат Passivhaus Standart Plus

Стандартът "Пасивна къща" задължава с употребата на висококачествени строителни материали и системи, което се отнася и до дограмата на сградата. Едно от основните изисквания за покриване на стандарта "Пасивната къща" е прозорците да са с U-стойности - ≤ 0.8 W/m2/K. Високите изисквания на стандарта за пасивна къща не затрудниха фирма Чех-Пласт ООД, която беше изпълнител на частта дограми при строителството на къщата в с. Марково и се справи успешно със задачата.

За изработката на дограмата са избрани профилите на немската фирма REHAU, система Geneo PHZ. Профилната система GENEO PHZ е сертифицирана за пасивни къщи, което е постигнато чрез вмъкването на термомодули и на специално средно уплътнение. GENEO PHZ е следващо подобрение на серия GENEO, която от енергийна гледна е най-добрата прозоречна система. Специалното на GENEO е високотехнологичният материал RAU-FIPRO. Това е многослоен влакнест материал, който придава максимална стабилност на профила. Стоманената армировка, която принципно е необходима за осигуряване на стабилност, отпада в 90% от приложенията. По този начин GENEO гарантира най-добрите стойности за топлоизолация, тъй като липсата на стомана води до отпадане на термичните мостове. Отличителното на системата Geneo PHZ е коефициентът на топлоизолация, който е Uf до 0,79 W/m²K. Важно е да се отбележи, че прозорците от профилите GENEO отговарят отлично не само на изискванията за топлоизолация, но и на изискванията за статика и херметичност.

Първата пасивна къща в България със сертификат Passivhaus Standart Plus

За нуждите на пасивната къща в с. Марково Чех-Пласт ООД достави и монтира по южната фасада слънцезащити на чешката фирма ŽALUZIE NEVA s.r.o. За по-голямо удобство на потребителя е монтирана станция за слънце и вятър. Задвижването се осъществява посредством мотори и дистанционно. Монтирането на слънцезащити е задължително с цел избягване на прегряването на помещението през летните месеци.

За в бъдеще може да си пожелаем пасивните къщи, които са нещо обичайно за развитите европейски държави, да имат бъдеще и тук, в България.

Автор: Чех-Пласт ООД


3 юни 2016 - Comfort.bg




Няма коментари


ключови думи
Чех-Пласт, дограма, енергоефективни прозорци, енергоефективна дограма, пасивни къщи, пасивни сгради, енергийна ефективност


още от категорията врати, прозорци, щори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg