фирми продукти
представяме
работа
 
Изнасяме с 1 млрд. киловатчаса по-малко ток

Изнасяме с 1 млрд. киловатчаса по-малко токИзносът на ток от България се срина. За година той е намалял с над 1 млрд. киловатчаса, или наполовина. От това икономиката ни до момента губи суми от порядъка на 70-100 млн. лв.

Според данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от началото на годината до сега от страната са експортирани 1,064 млрд. киловатчаса електроенергия при 2,122 млрд. лв. за същия период на миналата година. Причината за близо 50-процентния срив е в липсата на пазар, обясни Митю Христозов от Централното диспечерско управление, което е част от оператора. "В момента експортът е паднал до 200-300 мегавата. Основното направление, по което се изнася еленергията е Гърция, малки количества стигат и до Турция", обясни Христозов.

По думите му причината са ниските цени в цяла Европа, които не стимулират търговията.
Те от своя страна се дължат на ниското потребление заради топлото време тази зима. Диспечерите прогнозират, че износът може да се раздвижи през лятото, ако се сбъднат очакванията за много топло време.

Освен на ниските цени, сериозно спадналият износ на ток се дължи и на малкото вода в язовирите и оттам – по-малкото производство на вецовете, смята Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България. Данните на ЕСО сочат, че производството на вецовете също е намаляло драстично – с близо 40 на сто на годишна база и към 13 март то е възлиза на 931 млн. киловатчаса, при над 1,5 млрд. квтч за същия период на миналата година.

Според сметките на експерта тези над 1 млрд. квтч по-малко изнесена еленергия водят след себе си загуби от приходи от порядъка на 70 млн. лв. Ако към тях се включат всички такси, сумата набъбва до около 100 млн. лв. Един от проблемите за българския електроенергиен пазар е, че той е изолиран от всички останали в региона, посочи още Георгиев.

По последни данни централите у нас са произвели 9,955 млрд. киловатчаса еленергия, което е с 11% по-малко от количеството за същия период на миналата година, като базовите централи са дали с близо 7 на сто по-малко. От ВЕИ-тата нараства генерацията на фотоволтаиците и на централите на биомаса, а на вятърните паркове пада. Най-сериозен е ръстът при биомасата, които са присъединени към мрежата на ЕРП-тата – с близо 70% годишно до 24,8 млн. киловатчаса.

Потреблението на ток у нас също е намаляло заради по-топлото време. Този спад е с 1,75%, а цялото консумирано количество до момента е 8,891 млрд. квтч.

Производството на вятърните и слънчевите централи през пролетта е предизвикателство за балансирането на електроенергийната ни система, особено около Великден. Затова през последните години в този период един от хилядниците на АЕЦ "Козлодуй" се спира за планов ремонт и презарядка. Тази година това ще е 5-и блок, като се очаква това да стане в първата 10-дневка на април.


21 март 2016 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
електроенергия, електрически мрежи, електрозахранване


още от категорията електрооборудване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg