фирми продукти
представяме
работа
 
Тръгва строителството на третия лъч на метрото

Тръгва строителството на третия лъч на метротоОт утре започва строителството на първите седем станции на централния участък от третия лъч на метрото. Те ще са от театър "Зад канала" до "Красно село". Стартираме и процедурата за още 4 спирки, така че до 3 години "Горна Баня", "Овча купел" и центърът ще се свързват с "Хаджи Димитър", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че  след три години и половина още 500 000 столичани ще могат да се възползват от най-екологичния и бърз градски транспорт и подчерта, че строителството на метрото е най-важната "зелена" политика на града.

Третият лъч на метрото ще е с обща дължина от 16 км - 10.5 км под земята и 5.5 км над земята, и ще има 16 метростанции. Засега е осигурено финансиране от 401 млн. лева по оперативна програма "Транспорт" и още 90 млн. лева общинско и държавно дофинансиране за 12 метростанции, разделени на два етапа.
От 20 до 1 февруари поетапно започва строителството на централния участък от третата линия на метрото, която има седем станции - при Малък градски театър зад канала, Орлов мост (връзка с първата линия), при кино "Одеон" (бул. "Патриарх Евтимий"), НДК (връзка с втората линия), при ВМА (кръстовището на ул. "Георги Софийски" и бул. "П. Славейков"), на кръстовището на "Иван Гешов" и "България" и на кръстовището на ул. "Житница" и ул. "Гоце Делчев".

Това е най-трудният за строителство участък, защото преминава през централната градска част, има подпочвени води, а при Орлов мост и НДК ще мине и под вече съществуващите станции.

Вторият етап, който ще започне в края на 2016 г., но ще приключи заедно с първия през 2019 г., има четири станции. Те са при булевардите "Никола Мушанов" и "Президент Линкълн", после в "Овча купел 1" - при кръстовището на булевардите "Монтевидео" и "Западна тангента", и "Овча купел 2" (при ул. "Централна"). Накрая лъчът приключва в "Горна баня" със спирка, разположена перпендикулярно на околовръстния път. Западният й край опира до ж.п. линията София-Перник.

До края на годината се очаква Столичната община да приключи процедурите за още една станция - в кв. "Хаджи Димитър" - между ул. "Ильо Войвода" и ул. "Панайот Хитов".

С изграждането на третия лъч на метрото трафикът в София ще се намали с 20-25%, прогнозира Фандъкова. Тя обясни, че още от утре ще има промяна в организацията на движението в центъра. Ще бъдат закрити част от местата за паркиране в "синя" зона и ще бъдат изместени някои спирки на градския транспорт. От 00.00 часа на 20 януари до 31 март се затварят крайните ленти на булевард "Патриарх Евтимий" между "Васил Левски" и "Хан Крум". Колите ще се движат еднопосочно в двете средни пътни ленти на булеварда. Забранява се и движението на пешеходци по левия и десен тротоари в същия участък. За да има къде да минават хората, ще се направят два временни ленти по 1.50 м. Забранява се паркирането по лявата лента от пътното платно на булеварда в посочения участък; забранява се влизането на ППС по лявата лента от пътното платно на бул. "Васил Левски" при кино "Одеон", съобщават от Центъра за градска мобилност.

Втората тапа по булевард "Патриарх Евтимий" ще е между "Витоша" и "Княз Борис І", където движението на автомобили също ще се извършва еднопосочно в двете средни пътни ленти на булеварда.

Затруднение ще има и по улица "Св. Георги Софийски" между бул. "Пенчо Славейков" и ул. "Константин Иречек". Там машините за копаене обаче ще заемат южната зелена площ и южния пешеходен тротоар. Хората ще могат да се движат само по северния тротоар. От 04.30 часа на на 19-ти януари до 24.00 часа на 31-и март се закриват местата за почасово платено паркиране в района, като и около спирката пред УМБАЛ "Александровска".

Заради метрото ще има промяна в маршрута на тролей №7, който ще тръгва от "Люлин", но вместо до кино Одеон, ще стига до площад "Сточна гара".


19 януари 2016 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
строителство, метро, инфраструктура, инфраструктурни проекти


още от категорията подземно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg