фирми продукти
представяме
работа
 
Цената на тока ще расте плавно

Цената на тока ще расте плавноЦената на електроенергията след пълната либерализация на пазара ще бъде такава, каквато я определи пазарът. Това заяви пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Либерализацията на енергийния пазар за бизнеса ще бъде факт от началото на 2016 г., като в началото ще е налице тенденция към леко повишаване на цената на електрическата енергия, обясни тя. Опитът от либерализацията в други държави показва, че след това цените спадат до нивата отпреди либерализацията, което означава, че пазарът е изиграл своята роля да бъде най-добрият регулатор, допълни тя.

Няма основания електроенергията да поскъпне с 30% след либерализацията догодина, категорична бе министър Петкова. Никой не може да предвиди каква ще бъде точната цена, защото тя ще се определя от търсенето и предлагането, а не от КЕВР, допълни енергийният министър. Работи се по това повишаването на цената да се случи максимално плавно, каквато е и препоръката на Световната банка, допълни министър Петкова. За целта доставчиците ще се конкурират така, че да осигурят на потребителите най-добрите цени на електроенергията, обясни Теменужка Петкова.

Самите потребители пък ще имат възможност да избират най-изгодния за тях доставчик, допълни тя. Основният ангажимент на държавата ще бъде да се погрижи за енергийно бедните потребители, каза още енергийният министър.


2 декември 2015 - Стандарт
Няма коментари


ключови думи
електроенергия, електрически мрежи, електрозахранване


още от категорията електрооборудване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg