фирми продукти
представяме
работа
 
Ипотеките у нас с лихва от 6,2%, а в Германия - 2,11%

Ипотеките у нас с лихва от 6,2%, а в Германия - 2,11%Българите плащат три пъти по-високи лихви по ипотечните заеми от жителите на страните от еврозоната, сочат данните на Европейската централна банка и БНБ. Новите ипотечни кредити в евро у нас с фиксирана лихва само за първата година се отпускат при средна лихва от 6,24%, сочат данните на БНБ. Същият кредит в страните от еврозоната се отпуска със средна лихва от 2,02%. Като в Германия лихвите по ипотеките са 2,11%, а в Австрия - 2%. В еврозоната най-високи са лихвите по ипотеките в Ирландия - 3,38%, а най-ниски са във Финландия - 1,33%.

Донякъде по-високите лихви у нас са свързани с по-големия риск при кредитиране на граждани и фирми в България. Въпреки че проблемните кредити намаляват за осми пореден месец, лошите и преструктурирани заеми у нас са 24% от всички отпуснати кредити от банките.

Сериозна разлика по отношение на лихвите има и при потребителските заеми. У нас тези кредити се отпускат със средна лихва от 7,76%, ако са в евро и лихвата е фиксирана за срок под една година. В страните от еврозоната същите заеми са със средна лихва от 4,88%. Но при тези кредити има огромна разлика между отделните страни от еврозоната. Най-високи са лихвите в Латвия - над 20%, а в Белгия са само 4%. За сравнение в Германия тези потребителски заеми се отпускат със средна лихва от 4,83%.

По отношение на депозитите разликата в лихите у нас и в еврозоната не са толкова големи. Например по новите влогове на граждани в евро и срок до 1 година лихвите у нас са 1,13%, а в еврозоната са 0,80%, като в Германия са 0,29%, а в Австрия - 0,35%. Най-ниски лихви по влоговете на граждани със срок до една година дават в Латвия и Люксембург - 0,14%, а най-високи са в Гърция - 1,8%, Кипър - 1,66%, и Холандия - 1,57%.

Кредитите за бизнеса у нас са двойно по-скъпи отколкото в еврозоната. В страната фирмите взимат заеми в размер до 1 млн. евро и първоначално фиксирана лихва за срок до една година със средна лихва от 5,26%. Същите заеми в еврозоната се отпускат с лихва от 2,77%. Ако кредитът е над 1 млн. евро, лихвите у нас стават 5,67%, докато в страните от еврозоната бизнесът взима големи заеми с лихва от 1,66%.


31 август 2015 - в. Стандарт
Няма коментари


ключови думи
недвижими имоти, ипотеки, жилищни заеми, ипотечни кредити


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg