фирми продукти
представяме
работа
 
Осигурено е финансиране за 12 нови станции от третия лъч на метрото

Осигурено е финансиране за 12 нови станции от третия лъч на метротоОсигурено е финансиране за 12 станции от третия лъч на софийското метро. За осем станции - от театър "София" до кв. "Красно село", и за още четири станции - от "Красно село" през "Овча купел" до жп линията София - Перник. Това съобщи директорът на общинското дружество "Метрополитен" инж. Стоян Братоев, който заедно с кмета на града Йорданка Фандъкова инспектираха строителството на станция "Витоша" в кв. "Хладилника".

Днес са били отворени офертите за осемте станции и за 20 влака, като по-късно на сайта на "Метрополитен" ще бъдат съобщени кандидатите и предложенията им. Финансирането ще дойде от оперативна програма "Транспорт" и съфинансиране от българските власти.

Братоев съобщи, че Фандъкова е успяла да договори средства от Министерския съвет и за останалите четири станции, като той се надява до пролетта да са успели да проведат всички процедури и да имат готовност за започване на работата. Предвижда се търг и за още 10 влака.

"Така че през 2019 г. ще имаме 12 нови станции с обща дължина около 12 км", добави Братоев и посочи, че са готови и с проекта за станции от третия лъч към "Владимир Вазов", но ще се търсят пари.

Станцията от продължението на втората линия на метрото - "Витоша", която стига до мола на бул. "Черни връх" в кв. "Хладилника", ще бъде готова най-късно август догодина, съобщи Йорданка Фандъкова. През септември ще се отвори движението по булеварда, който е в голямата си част заграден. В момента се полага асфалт, но напролет ще бъде поставен последният пласт настилка.

Стойността на участъка е 42.37 млн. лв., включително строителството, доставката, монтажът на оборудването и въвеждането в експлоатация, както и строителният надзор. Финансирането ще бъде на две части - от стария и новия програмен период на оперативна програма "Транспорт". Първоначално средствата дойдоха от бюджета на Столичната община, защото кабинетът "Орешарски" беше отказал да включи метрото в европрограмата.

Прогнозата на "Метрополитен" е с отварянето на станцията метро да ползват още 25 хил. пътници.

През пролетта пътниците в метрото всеки ден са били около 320-330 хил., като през летния период са малко под 320 хил. заради ваканционния период. Стоян Братоев заяви, че се очаква наесен пътниците да достигнат 350 хиляди.

Целта на "Метрополитен" е с отварянето на 12 нови станции от третия лъч използващите метро да са над 500 хил. За осемте станции от театър "София" до "Красно село" анализите показали, че се очакват 90 хил. пътници, а към "Овча купел" и жп линията София - Перник още 40-50 хил. Това означавало, че 35% от трафика в София през 2019 г. щял да е с метро.


13 август 2015 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
строителство, метро, инфраструктура, инфраструктурни проекти


още от категорията подземно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg