фирми продукти
представяме
работа
 
Метрото порасна до 36 км

Метрото порасна до 36 кмСтоличното метро вече има 31 станции и общо 36 км подземни трасета, а всеки ден то ще се ползва от 500 000 души. Влаковете до летището бяха пуснати безплатно за редовите пътници от четирите нови спирки точно в 13 ч, а преди това лично премиерът Бойко Борисов преряза лентата на новата отсечка.

Общата дължина на трасето от "Цариградско шосе" до летището е 5 км и има 4 метростанции - "Дружба", "Искърско шосе", "Софийска Света гора" и "Летище София". Първото нещо, което ще виждат гостите на аерогарата, е статуя на най-известния певец и музикант в древността Орфей. Фигурата е изваяна от известния скулптор Крум Дамянов.

Времето за пътуване от летището до центъра е 20 минути. Първото влакче от аерогарата ще тръгва в 5 ч. и 27 минути, а последното ще в 23 ч. и 57 мин.

На 8 май ще бъде завършена и линията на метрото до кв. "Младост 4". Тя ще се ползва от 32 000 пътници и ще има 3 метростанции. Първата спирка ще е пред магазин "Деница" и се нарича "Александър Малинов". Втората ще е пред хипермаркет "Хит" на кръстовището на улиците "Москов" и "Балан", а общинарите са избрали за име "Акад. Александър Т. Балан". Последната станция ще е "Бизнеспарк".

Въпреки че разклоненията са две, един влак ще пътува към летището, а следващият - към Бизнеспарка.

Заради новите отсечки и повечето пътници метрото ще идва на по-чести интервали. Влакчетата ще хвърчат през три минути в пикови часове между "Люлин" и "Младост". Сега интервалът на движение е около 3,5 минути. По втората линия времето за чакане ще се намали с цяла минута. Сега метрото между "Лозенец" и "Надежда" минава на 7 минути.

Проектът за разширение на метрото в София - Етап III, е на обща стойност 407 млн. лв., като 215 млн. от тях са осигурени от Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.


3 април 2015 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
строителство, метро, инфраструктура, инфраструктурни проекти


още от категорията подземно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg