фирми продукти
представяме
работа
 
75% от асансьорите ремонтирани нелегално

75% от асансьорите ремонтирани нелегалноПоне 75% от асансьорите в страната се поддържат нелегално. Това сочат данни на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

"Сивият сектор влияе негативно и върху безопасността. Целта ни е да го изсветлим максимално. Ако мерките от нашия план в тази насока бъдат реализирани, очакваме допълнително 16 млн. лв. в хазната от осигуровки и данъци", каза председателят на агенцията Стефан Цанков.

Според него друг голям проблем е информацията за персонала на фирмите в ДАМТН и НАП. "При данъчните се оказва, че тези дружества нямат назначени служители. Примерно на един адрес в Русе са регистрирани 6 фирми за поддръжка с един и същ персонал и оборудване. В Кърджали открихме 4 фирми без персонал", уточни Цанков.

"Затова от октомври 2014 г. изискваме и наличието на платежни документи за извършената поддръжка и ремонт на съоръженията. Вече проверяваме в НАП и НОИ каква информация е подадена за персонала на всяка фирма, регистрирана при нас. Често отнемаме лиценза, след като установим, че има назначен само един управител, който не е техническо лице", поясни шефът на ДАМТН.

По думите му седем екипа на агенцията до края на юни ще проверяват всички 669 фирми за поддръжка на асансьори. За тях ще бъде направена и справка от НАП и НОИ.

"По данни на данъчните някои фирми декларират само по няколко хиляди лева оборот на година, а при нас се оказва, че поддържат или надзирават много съоръжения", поясни шефът на метрологията.

Димитър Михайлов, и. д. гл. директор на държавния технически надзор, каза, че инспектори са съветвали асансьорни фирми да не регистрират всички съоръжения. "Казвали са им да обявяват само 20-30, които са най-изправни, а останалите, по-опасните – не", съобщи той. "Вече са уволнени инспектори за толериране на фирми", добави Михайлов и посочи пример за фирма в Кърджали, декларирала 50 асансьора, а в действителност е поддържала 200.

За решаване на проблемите с безопасността и сивия сектор в бранша от Министерството на икономиката и ДАМТН подготвят нов закон за техническия надзор. Той предвижда паспортизация на асансьорите и въвеждането на електронен регистър за тях. До края на октомври трябва да има яснота за всеки асансьор - къде се намира, дали е бил проверен и кога, какво е техническото му състояние. Всяко съоръжение ще има уникален национален номер, изписан на холограмен стикер на видно място в асансьора. С него през информационната система на ДАМТ ще може да се получават данни - кой го поддържа, кога ще бъде проверен, кога е била последната проверка, има ли заповеди за спиране.

"Изключително важни за нас са и двата стандарта, които изготвяме за поддръжка на съоръжения с повишена опасност. Те ще уеднаквят правилата и ще гарантират проследимост на работата по поддръжката и ремонта на асансьорите. Има работни групи по двата стандарта. Смятаме до 6 месеца те да са готови и да бъдат нотифицирани от ЕК", каза още Стефан Цанков.


11 март 2015 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
асансьори, поддръжка на асансьори, технически надзор, ремонт на асансьори


още от категорията машини, оборудване, инструменти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg