фирми продукти
представяме
работа
 
Изнасяме една пета от произведения ток

Изнасяме една пета от произведения токБлизо една пета от произведения в България ток се изнася. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за първите девет месеца на тази година. Според тях към 7 септември производството на еленергия у нас възлиза на 31,222 млрд. киловатчаса, от които зад граница са продадени 5,9 млрд. киловатчаса. Към 20 юли износът беше 4,5 млрд. квтч.

Въпреки че експортът на еленергия все още бележи съществен ръст – 84% в сравнение с деветмесечието на 2013 г., данните на ЕСО сочат, че той се забавя. Отчетеният процент на нарастване към 20 юли беше 155 на сто на годишна база.

Точно на износа се дължи и увеличеното с 11,4% производство на еленергия за това деветмесечие спрямо миналото. Вътрешното потребление нараства скромно – с 2% за година до 25,3 млрд. киловатчаса. Със сигурност от нарасналия експорт най-доволни са базовите централи, като АЕЦ и ТЕЦ. За въпросния 9-месечен период те са генерирали 84% от цялата произведена енергия, или 26,3 млрд. квтч. На годишна база тяхното производство бележи близо 18% ръст. С обратен знак е положението при ВЕИ централи, които отчитат спад в генерацията, с изключение на тези, които произвеждат ток от биомаса.

Междувременно от регионалното министерство съобщиха, че Световната банка има готовност да подкрепи България при реформирането на енергетиката. Банката ще подкрепи правителството при разработването на комплексен системен подход от мерки за балансиране на енергийната система и ще съветва Министерството на икономиката и енергетика и ДКЕВР по отношение на инструменти за анализ и взимане на дългосрочни решения. Това е станало ясно след среща на вицепремиера по икономическата политика в служебния кабинет Екатерина Захариева с новия постоянен представител на Световната банка в България Тони Томпсън и регионалния директор за Централна Европа и балтийските държави Мамта Мурти.

Една от основните цели на тази подкрепа е сериозно да се подобри административният капацитет на регулатора ДКЕВР, както и политиките в сектора да се поставят на ясна и пазарна основа, посочват от регионалното министерство. Обхватът на дейностите, които Световната банка може да предприеме в подкрепа на сектора, ще бъде обсъден и от Енергийния борд, посочват още оттам.

Мамта Мурти е заявила на срещата, че страната ни може да разчита на подкрепа от страна на Световната банка за справяне със ситуацията в енергетиката, посочват още от МРР.


12 септември 2014 - в. Монитор
23 септември 2014 16:50 | Аха
От: Аха
Не позволявайте на Мамта Мурти да съветва и да "подкрепя" нашата енергетика, че няма да можем след това да изнасяме толкова много електроенергия, а цената на тези "съвети" ще натовари "цената" на тока за нас с още 15% !
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
електроенергия, електрически мрежи, електрозахранване, ВЕИ


още от категорията електрооборудване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg