фирми продукти
представяме
работа
 
Започват метрото до "Сребърна"

Започват метрото до СребърнаСтроежът на метростанция "Витоша" до ул. "Сребърна" ще започне на 1 август, съобщи вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова. Изграждането на продължението на втория лъч по бул. "Черни връх" трябваше да стартира през април, но заради огромните ремонти на няколко ключови трасета от общината решиха да отложат копаенето за август.

Това ще бъде най-евтината отсечка досега. Километър ще струва 16,7 млн. евро, докато преди 2 години при строителството на втория лъч километърът е излизал 22 млн. евро. Строителството ще се извършва по нов австрийски тунелен метод без да се разкрива теренът.

"Започваме в началото с 10 млн. лв. собствено финансиране, които се надяваме след това да възстановим по ОП "Транспорт", каза шефът на метрото инж. Стоян Братоев. Строителството на участъка трябва да приключи до 1 юни 2016 г. От новата спирка ще се качват по 28 000 пътници на ден.

Новата отсечка на подземната железница ще е дълга 1,3 км и ще се изгражда на няколко етапа. Първият ще продължи четири месеца. Затрудненията за шофьорите ще започнат още в петък, когато "Черни връх" ще бъде частично стеснен. Движението на автомобилите ще се осъществява само в две платна в западната част на трасето.

От Нова година строителите ще се прехвърлят в западната част на булеварда, а ще се отворят за движение източните платна, разясни Братоев.

От петък пък трамваят по бул. "Черни връх" ще стига ухото при "Кръста" в Лозенец, а по неговия маршрут до обръщалото на "Хладилника" ще се движи автобус. Живеещите в района ще могат да получат талон за безплатно паркиране в буферния паркинг при метростанция "Джеймс Баучер". Кметицата призова гражданите да използват алтернативни трасета като булевардите "Симеоновско шосе" и "Драган Цанков".

През април пък столичани ще стигат от центъра до летището за около 20 минути, каза още Фандъкова. Тогава ще е готова и новата отсечка от "Младост 1" до Бизнес парк София.

Според предварителните изчисления с построяването им метрото ще превозва още 90 000 души на ден. В момента на подземната железница се качват 330 000 пътници.

В средата на 2015 г. ще започне строителството и на третия метродиаметър. Трасето от "Ботевградско шосе" до "Овча купел" ще е дълго 17 км и ще има 19 метростанции.


31 юли 2014 - в. Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
строителство, метро, инфраструктура, инфраструктурни проекти


още от категорията подземно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg